, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Οι Banda Entopica live στον Εύοσμο για καλό σκοπό

Η παραδοσιακή μπάντα δρόμου, Banda Entopica, έρχεται με μία συναυλία-γιορτή στον αύλειο χώρο του 3ου και 4ου Γυμνασίου Ευόσμου, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00.

Τη συναυλία διοργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ηλιούπολης και μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένεις «Λάμψη» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Αφορμή για αυτή την ξεχωριστή βραδιά είναι η έναρξη των μαθημάτων παραδοσιακών χορών του Συλλόγου και της Χορωδίας.

Η Banda Entopica είναι η πλέον κατάλληλη μουσική συμμετοχή, αφού με τη μουσική τους ενώνουν κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής.

Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις.

Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ.

Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση.

Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
To 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD με τον ομώνυμο τίτλο «Banda Entopica» και κομμάτια από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και ένα πρωτότυπο τραγούδησε μουσική και στίχους Φίλιππου Φασούλα.

Ποιοι είναι:

Φίλιππος Φασούλας: κλαρίνο, φωνή | Τάσος Γκέντζης: σαξόφωνο | Ράφος Γκέντζης: ακορντεόν | Μπίλης Μαλεγκάνος: κρουστά

Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένεις «Λάμψη»:

Ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη (απόφαση 1364/1987 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) από γονείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα και νοσηλεύτηκαν στα παιδο-ογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 2 παιδο-ογκολογικά τμήματα, ένα στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης κι ένα στο ΑΧΕΠΑ που εντάσσεται στη Β΄ Παιδιατρική κλινική ενώ αντίστοιχη κλινική στο Γ.Ν. Θ. Παπανικολάου φιλοξενεί εφήβους και παιδιά που οδηγούνται προς μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

Ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ είναι πιστοποιημένος από το ΥΠΕΚΥ (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων) ως φορέας παροχής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα οικονομικά του ελέγχονται από τη Διεύθυνση Παιδικών σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης ως έχουσα την αρμοδιότητα εποπτείας φιλανθρωπικών σωματείων.

Σκοπός ίδρυσης της Λάμψης:

  • Η άριστη ιατρική και παιδιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.
  • Η δημιουργία, οργάνωση στελέχωση και εξοπλισμός εξειδικευμένων Ογκολογικών, Αιματολογικών, Ακτινοδιαγνωστικών μονάδων.
  • Η ηθική, κοινωνική και οικονομική συμπαράσταση για τη θεραπεία, αγωγή, εκπαίδευση και κοινωνική επανένταξη των παιδιών.
  • Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, πληροφόρησης και άλλης μορφής συμπαράστασης στις οικογένειες των πασχόντων παιδιών.
  • Η συνεργασία με κάθε αρμόδια αρχή για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
  • Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, η άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Πληροφορίες:

3ο και 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΏΡΑ: 19.00

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 8 ΕΥΡΩ,

Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν