, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Ρεσιτάλ πιάνου από τον Βασίλη Βαρβαρέσο

Ο διακεκριμένος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος ξεκινά την φετινή σεζόν του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με ένα ρεσιτάλ πιάνου, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, 20.00,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ.

Το ρεσιτάλ έχει τίτλο «Shared Stories» και περιλαμβάνει τις Τέσσερεις Impromptu, έργο 90, του Φραντς Σούμπερτ, τις Παραλλαγές σε ένα θέμα του Κορέλι του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, τις Σκηνές από την Παιδική Ηλικία, έργο 15, του Ρόμπερτ Σούμαν, το Χαρούμενο Νησί του Ντεμπυσύ και Το Βαλς του Ραβέλ.

«Ο Βαρβαρέσος διαθέτει μία φυσική και ταυτόχρονα τέλεια ακονισμένη τεχνική, η οποία αναβλύζει από μια πηγή βαθιάς μουσικότητας. Αιχμαλώτισε το ακροατήριό του από την αρχή μέχρι το τέλος με μα ερμηνεία σαν πυρωμένο κάρβουνο».

– New York Concert Review

«Αυτό που απολαμβάνω είναι η ισορροπία που πετυχαίνει ανάμεσα στην δεξιοτεχνία και την μουσικότητα. . . ό,τι κι αν παίζει ο Βαρβαρέσος, είναι πάντοτε αληθινά όμορφο»

– Cyprien Katsaris, BBC Magazine

Βιογραφικό καλλιτέχνη:

Με τη σύμπραξή του με τη Διεθνή Ορχήστρα της Γενεύης και τον Pierre Bleuse στο 1ο Κοντσέρτο του D. Shostakovich ξεκινάει η ήδη γεμάτη σεζόν 2022-2023 του Βασίλη Βαρβαρέσου. Είναι προσκεκλημένος, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ της Μάλτας, το Φεστιβάλ Les Etoiles du Classique του Παρισιού και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ενώ εμφανίζεται στην Concertgebouw της Ολλανδίας, το Petit Palais του Παρισιού καθώς και το Φεστιβάλ Πιάνου της Sainte-Ursanne στην Ελβετία.

Τις προηγούμενες σεζόν ο Βασίλης Βαρβαρέσος συνεργάζεται με τον Κρίστοφ Έσενμπαχ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Εμφανίζεται στα Φεστιβάλ της Pietra Santa μαζί με τον Vadim Repin και τον Boris Berezovsky, στα Φεστιβάλ της Αλικαρνασσού, της Κωνσταντινούπολης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και στα Sommets Musicaux de Gstaad, και στο Φεστιβάλ Chopin του Nohant.

Συνεργάζεται παράλληλα με πλήθος ορχηστρών συμπεριλαμβανομένων της Ορχήστρας Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βασιλείας, της Φιλαρμονικής Ορχήστρα G. Enescu, της Ορχήστρας Filarmonia, καθώς και των Κρατικών Ορχηστρών Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Το 2008, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην τουρνέ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα για τους Εορτασμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η αγάπη που ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει και για τη μουσική δωματίου φαίνεται από τις συνεργασίες του: πιστός συνεργάτης με τους Γιώργο Δεμερτζή, Noé Inui, Michel Dalberto, καθώς και με το Quatuor Akilone, ηχογραφεί δίσκους με τον Δημήτρη Τηλιακό, τον Γιώργο Δεμερτζή, τον Ivan Karizna, τον Noé Inui, την Ophélie Gaillard και τον Alexis Kossenko. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου «Up to 8» της Θεσσαλονίκης.

Γνήσια εκλεκτικιστής, ο Βασίλης Βαρβαρέσος γράφει μουσική για σειρά ταινιών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αφιερωμάτων στον Brancusi και τη Julie Mehretu από την Checkerboard Film Foundation.

Σε ηλικία 14 ετών, έχοντας κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό της Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη, εμφανίζεται σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αίθουσες, τόσο της Αμερικής, όσο και της Ευρώπης. Εμφανίζεται ως ρεσιταλιστ στο Zankel Hall του Carnegie Hall, το Kennedy Center της Ουάσινγκτον, το Avery Fisher Hall και το Alice Tully Hall της Νέας Υόρκης.

Σπουδάζει στη Σχολή Juilliard καθώς και στο CNSM του Παρισιού.

Έχει στο ενεργητικό του εννέα δισκογραφικές δουλειές με την NAVIS Classics, BIS Records, Aparté Records και Mirare Records. Ο πρώτος του δίσκος, «V for Valse» παίρνει διθυραμβικές κριτικές, με την εφημερίδα Le Figaro να του δίνει πέντε αστέρια.

Από το 2020 είναι μόνιμος καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες:

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 20.00

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Είσοδος Ελεύθερη