, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Συναυλία – έκθεση Cosmos» από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον κοσμικό ταξίδι, στη συναυλία – έκθεση “Cosmos” που συνδυάζει μουσική και εικόνα, σε μία κορυφαία σύμπραξη τεσσάρων πολιτιστικών φορέων της πόλης, την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1).

Προσφέρει τη μουσική στους φιλόξενους χώρους του, το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη και το φωτογραφικό υλικό που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την πολύτιμη υποστήριξη στην έκθεση αστροφωτογραφίας που θα προηγηθεί στο φουαγιέ του Μεγάρου.

Όταν το 2004 ο αστεροειδής 4179 – Τουτάτης πέρασε τόσο κοντά από τη Γη, όσο τέσσερις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης, η Φινλανδή συνθέτης Κάιγια Σααριάχο άρχισε να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν τον περίεργο διαστημικό βράχο με το περίεργο σχήμα και την ακανόνιστη τροχιά και μελετώντας τον εμπνεύστηκε την ομώνυμη σύνθεση. Στα επίγεια μας επαναφέρει ο Σιμπέλιους με το εθνικό έπος της Φινλανδίας, την Καλεβάλα, από όπου αντλεί το απόσπασμα για τη Θεά Λουόννοταρ, την πρωταρχική Παρθένα του Αέρα και δημιουργό της Γης, που γέννησε τον Βαϊναμόινεν, κάτοχο της μαγικής δύναμης της μουσικής. Πριν από αυτό η Αφροδίτη Πατουλίδου θα ερμηνεύσει με φωνή και νικελάρπα ένα απόσπασμα από την Καλεβάλα και συγκεκριμένα από το 1ο ΑΣΜΑ: Η γέννηση του Βαϊναμόινεν και η δημιουργία του κόσμου.

“Συναυλία – έκθεση Cosmos”από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Δανός Καρλ Νίλσεν εμπνεύστηκε την Εισαγωγή Ήλιος σε ένα ταξίδι του στην Ακρόπολη και θαμπωμένος θέλησε να περιγράψει την πορεία του ήλιου πάνω από το Αιγαίο, από τη θριαμβευτική ανατολή του ως το αρχοντικό του βασίλεμα. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται από εκεί που άρχισε: στο αχανές διάστημα και στους Πλανήτες, που μας περιγράφει γλαφυρά ο Χολστ, μέσα από τη μουσική του.

“Συναυλία – έκθεση Cosmos”από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί προβολή φωτογραφιών έργων καλλιτεχνών της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας της περιόδου 1910-1920 (Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιουν, Γκούσταβ Κλούτσις, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Ιβάν Κουντριασόφ, Μιχαήλ Πλαξίν, Μαρία και Μπορίς Έντερ, Σολομών Νικρίτιν) από τη Συλλογή Κωστάκη του ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με θέμα τη σχέση της τέχνης με την διαστημική επιστήμη και το ουτοπικό κίνημα του κοσμισμού.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου

Σοπράνο / Νικελάρπα: Αφροδίτη Πατουλίδου

Διεύθυνση Ορχήστρας: Leo McFall

Πρόγραμμα:

Κάιγια Σααριάχο (1952-2023): Αστεροειδής 4179 – Τουτάτης   (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Καλεβάλα, μελωδία για φωνή και νικελάρπα (διασκευή: Αφροδίτη Πατουλίδου)

Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Luonnotar για σοπράνο και ορχήστρα, έργο 70  (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Καρλ Νίλσεν (1865-1931): Εισαγωγή ‘Ήλιος’, έργο 17

Γκούσταβ Χολστ (1874-1934): Συμφωνική σουίτα ‘Οι Πλανήτες’, έργο 32

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ., το ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το ΜΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 25€
Πλατεία: 20€
Θεωρεία/Εξώστης: 15€
Μειωμένο: 10€
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ

Περισσότερες πληροφορίες: www.tasso.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.