, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Ο Μίκης των Παθών» ανεβαίνει τη Μ. Δευτέρα στο Αυλαία

Μια ξεχωριστή παράσταση μουσικής, αφηγηματικού λόγου και εικόνας, ανεβαίνει τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, στο θέατρο «Αυλαία», στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση με τίτλο «Ο Μίκης των Παθών», παρουσιάζει με την οπτική της Τέχνης σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν σε δυο εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, που ενέπνευσαν τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, και για τη μαύρη περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου της πατρίδας μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού».

Η επανεκτέλεση των δυο αυτών έργων κρίνεται αναγκαία στους σημερινούς καιρούς, όπου ο λαός μας δοκιμάζεται από βαθιά οικονομική, ιδεολογική, αξιακή και αισθητική κρίση, με στόχο να μετατρέψουν τον καλλιτέχνη σε μαχητή, αλλά και την ίδια την Τέχνη σε τροφοδότη στον αγώνα του λαού, για μια ανθρώπινη ζωή.

Η μια και μοναδική παράσταση, είναι μια ιδέα του επί σειρά ετών ερμηνευτή του Μίκη Θεοδωράκη, Παναγιώτη Καραδημήτρη, ο οποίος τη σχεδίασε, την οργάνωσε και την παρουσιάζει έχοντας στο πλευρό του αξιόλογους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Αυτοί είναι:

  • Η Ρούλα Φωτιάδου στην αφήγηση
  • Η Ζωή Τσινιάρη στην ερμηνεία
  • Ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο
  • Ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης στο πιάνο και στο ακορντεόν
  • Ο Στάθης Σαββίδης στο μπουζούκι

Καίριας σημασίας, δε, είναι η παραχώρηση του αρχείου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Γιώργου Λογοθέτη, καθώς και οι πίνακες του ζωγράφου Λάζαρου Πάντου.

Η εν λόγω παράσταση διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟΝ».

«Ο Μίκης των Παθών»

Θέατρο «Αυλαία», Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη, (Τηλ.: 2310.230013)

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ώρα έναρξης: 21.15

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

Στα γραφεία της «ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟΝ» (Μακεδονικής Αμύνης 17)

Θέατρο «Αυλαία» (Τσιμισκή 136)

Μουσική σκηνή «Ρεπερτόριο» (Δελφών 13)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.