13:13, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

Αrt Athina 2021: Περισσότερες από 228.300 επισκέψεις στην ψηφιακή πλατφόρμα της

Με περισσότερες από 228.300 επισκέψεις στην ψηφιακή πλατφόρμα Αrt Athina Virtual 2021 κατά τον ένα μήνα λειτουργίας της (1-30 Νοεμβρίου) και περί τις 3.000 επισκέψεις με φυσική παρουσία στην Art Athina Pop Up στο ισόγειο του ξενοδοχείου King George ολοκληρώθηκε η φετινή υβριδική φουάρ της Αθήνας, που είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, είχε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. Στην Art Athina Pop Up 2021 συμμετείχαν 59 αίθουσες τέχνης με ισάριθμα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και φωτογραφία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τίμησε με την παρουσία της την φουάρ, αποδεικνύοντας και εμπράκτως τη στήριξή της στον θεσμό της Art Athina, με την επίσκεψή της στην έκθεση. Η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε από την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου και από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου, παρουσία μελών του ΔΣ του ΠΣΑΤ και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αρτιότητα της διοργάνωσης παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.

Το «παρών» στην Art Athina Pop Up έδωσε τόσο ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Μετά το πέρας της ξενάγησής του στον εκθεσιακό χώρο ο Ν. Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα και σε ιδιαίτερες συνθήκες που δεν μπορεί η Art Athina να αναπτυχθεί πλήρως, όπως θα θέλαμε όλοι, εφευρίσκει τρόπους να είναι παρούσα, τόσο μέσα στην πόλη με ψηφιακά μέσα επαυξημένης πραγματικότητας, όσο και στο Διαδίκτυο. Κυρίως, όμως, με το Pop Up στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα, που μετασχηματίζει έναν οικείο χώρο, το φουαγιέ ενός ξενοδοχείου, δίνοντας του μία καινούργια διάσταση, αποτυπώνοντας, παράλληλα, το πλήρες φάσμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης φιλοξενώντας από ιστορικά ονόματα μέχρι νέους δημιουργούς».

Ο Κ. Μπακογιάννης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ελληνική σύγχρονη τέχνη είναι εδώ. Ανθίσταται στις πιέσεις και ξεπερνάει τις δυσκολίες. Η Art Athina κάνει μία μοναδική σύζευξη του άυλου και του υλικού κόσμου, του φυσικού κόσμου με τον ψηφιακό και επανασυστήνεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους πάνω από όλα με αισιοδοξία». 

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από το ψηφιακό περιβάλλον της Art Athina Virtual, η οποία ανανεωμένη φέτος, πιο εύχρηστη και τροφοδοτούμενη διαρκώς με νέα έργα από τις συμμετέχουσες γκαλερί, αποτέλεσε αφορμή ώστε να «καταργηθούν» γεωγραφικά και χρονικά όρια, καθώς υπήρχε δυνατότητα επίσκεψης από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσω διαδικτύου και οποιαδήποτε ώρα. Το 74% των επισκεπτών ήταν από την Ελλάδα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν με 9,6%, τη Βρετανία να βρίσκεται στην τρίτη θέση (2,38%), ενώ καταγράφηκαν μεταξύ άλλων επισκέψεις από την Κίνα, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Βραζιλία.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina Virtual 2021, που περιελάμβανε ομιλίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζαχαροπούλου – όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες μέσω podcast από την ιστοσελίδα της Art Athina. Το πρόγραμμα performance που έφερε την υπογραφή του επιμελητή Κωνσταντίνου Στασινόπουλου και η κατηγορία Video/New Media Space ήταν επισκέψιμες μέσω της πλατφόρμας της Art Athina Virtual και ειδικά η τελευταία ενότητα και μέσω ειδικών QR Codes που ήταν τοποθετημένα επί των οδών Βασ. Γεωργίου Α και Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Η Art Athina ανανεώνει το ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022 στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags: Art Athina