, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’μνήμης» στο Ισλαχανέ

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ φιλοξενείται η επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’μνήμης» 100 κειμήλια αφηγούνται από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 έως Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Διοργανώνουν οι: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων.

Εκατό κειμήλια αφηγούνται τον πολιτισμό των κατόχων τους. Εκατό επιλεγμένα κειμήλια από τη συλλογή του Κώστα Αλεξανδρίδη, μια συλλογή 46 ετών! Εκατό υλικά τεκμήρια μνήμης – πριν το 1922 – δίνουν απαντήσεις για τον αστικό και αγροτικό βίο της ευρύτερης περιοχής της Τραπεζούντας.

Έξι επαγγέλματα, του σιδερά, του ράφτη, του καφετζή, του καλαθά, του χαλκωματά και του τσαγκάρη, συνομιλούν με το genuis loci του χώρου του Ισλαχανέ, εκεί που κάποτε, ορφανά αγόρια, διδάσκονταν τέχνες και τεχνικές, όπως του σιδερά και του τσαγκάρη, για να γίνουν επαγγελματίες.

Έξι καταστήματα της Τραπεζούντας των αρχών του περασμένου αιώνα αναβιώνουν, ξεκλειδώνοντας τη μνήμη, μέσα από αφηγήσεις προσφύγων – ιστορίες που ακούγονται κι άλλες που διαβάζονται – με επιλεγμένη μουσική υπόκρουση του λαογραφικού αρχείου «Στάθη Ευσταθιάδη».

Προφορικές μαρτυρίες και υλικά τεκμήρια, ιστορίες και εργαλεία, άνθρωποι και αντικείμενα σε μία έκθεση φόρο τιμής στη μνήμη.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης

Επετειακή Έκθεση στο Ισλαχανέ -«Ανοιγάρ’μνήμης»

Πληροφορίες:

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ώρα: 10.00 – 14.00 (Δευτέρα – Παρασκευή)

10.00-20.00 (ΜΟΝΟ Τετάρτη)

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ