, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Η έκθεση «Ταξίδι στη σημειόσφαιρα του Juri Lotman» στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η έκθεση με τίτλο «Ταξιδι στη σημειόσφαιρα του JuriLotman» ταξιδεύει από το Estonian National Museum, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη, και φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση «Ταξίδι στη σημειόσφαιρα του Juri Lotman» παρουσιάζει τον διεθνώς καταξιωμένο σημειολόγο, θεωρητικό της λογοτεχνίας, ιστορικό του πολιτισμού και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τάρτου στην Εσθονία, Juri Lotman, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της κουλτούρας, της τέχνης και των μηχανισμών της ανθρώπινης συνείδησης.

Ο ίδιος υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος που άφηνε τις πόρτες του σπιτιού του και τον κόσμο των ιδεών του ανοιχτές στον κόσμο μιας κλειστής κοινωνίας.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης στηρίζεται στο διαμέρισμα του Lotman της οδού Burdenko (τώραVeski) στο Τάρτου. Για πολλές δεκαετίες αυτό ήταν το σημείο συνάντησης για ερευνητές, σπουδαστές και πολιτισμικές μορφές, ένα ευρύχωρο και δημιουργικό περιβάλλον, το λίκνο πολλών φιλόδοξων ιδεών που διαμόρφωσαν την πόλη του Τάρτου σε διεθνώς φημισμένο κέντρο της σημειωτικής.

Η έκθεση δημιουργεί ένα πολύπλευρο πορτρέτο του Juri Lotman –ενός γενναιόδωρου οικοδεσπότη, αφοσιωμένου παππού, ευέλικτου στοχαστή και διανοούμενου της συνείδησης.

Το περιεχόμενο και η ιδέα του σχεδιασμού της έκθεσης δημιουργήθηκε από την σκηνοθέτιδα ταινιών τέχνης Katrin Sipelgas και τον σκηνοθέτη Jaak Kilmi σε συνεργασία με την Ένωση Εσθονών Σημειολόγων.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμβολή και στήριξη του Πανεπιστήμιου του Τάρτου, το Αρχείο Juri Lotman του Πανεπιστημίου του Ταλίν, το Εσθονικό Εθνικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού της Εσθονίας, το Πολιτισμικό Κληροδότημα της Εσθονίας και την UNESCO.

Στην Ελλάδα η έκθεση συνδιοργανώνεται από το MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πληροφορίες

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη
email: [email protected]
Τ: +30 2310 240002

Επετειακή Έκθεση «Ταξίδι στη σημειόσφαιρα του Juri Lotman»
Διάρκεια Έκθεσης: έως 18 Σεπτεμβρίου 2022

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00