21:01, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Η νέα έκθεση «Τόποι Άτοποι της Ανατολής» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Η νέα έκθεση με τίτλο «Τόποι Άτοποι της Ανατολής» φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, από την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 έως και την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η βιωμένη μνήμη των προσφυγών και η εικαστική προσέγγιση των απογόνων – καλλιτεχνών. Μια διαδικασία κάθαρσης μνήμης και ένας φόρος μνημοσύνης.

Σύγχρονοι εικαστικοί, απόγονοι προσφύγων, καταγράφουν μια δική τους ιστορία και δημιουργούν εικαστικές αφηγήσεις από τους τόπους καταγωγής, όπως το Οδεμήσι, τα Σώκια, το Καθάριο, η Λιμνίσκη, τα Χουχλιά, η Καλλίπολη.

Τόποι Άτοποι της Ανατολής – Casa Bianca

Έκθεση: Τόποι Άτοποι της Ανατολής

Η έκθεση πραγματεύεται το στοιχείο της μνήμης, όπως αυτή έχει χαραχθεί στους εικαστικούς που είναι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Προποντίδα και την Ανατολική Θράκη.

Τα έργα των επτά εικαστικών που συμμετέχουν δημιουργούν άυλα μνημονικά τοπόσημα. Σχηματίζουν ανασυστάσεις των εικόνων, των αφηγήσεων, των ήχων, των αισθήσεων, γενικά όλων εκείνων που βιώθηκαν από τους δημιουργούς μέσα από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων, των παππούδων, των γονέων.

Επιμέλεια: Γιάννης Ζιώγας, Στέλλα Συλαίου

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Γιάννης Ζιώγας, Δήμητρα Λαζαρίδου, Μιχάλης Μανουσάκης, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Λία Ναλπαντίδου, Γιώργος Τσακίρης, Πέτρος Χριστούλιας

Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca
Βασιλίσσης Όλγας 180, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2313 318 538

Εικαστική Έκθεση: Τόποι Άτοποι της Ανατολής
Εγκαίνια Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Διάρκειας έκθεσης έως Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Θερινό ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου:
Τρίτη –Παρασκευή 10:00 – 18:00
Σάββατο 11:00 – 18:00
Τελευταία προσέλευση 17:30