, Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Η περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Ψηλαφώντας τον Εθνικό Εαυτό»

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Ψηλαφώντας τον Εθνικό Εαυτό», καθώς και τον συνοδευτικό της κατάλογο.

«1821 – 2021: Ψηλαφώντας τον εθνικό εαυτό».

Διάρκεια Έκθεσης έως Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της εθνικής ταυτότητας και των αναπαραστάσεών της μέσω της ιστορικής συλλογικής μνήμης.

Αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, δάνεια από ιδιώτες και φορείς, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης δεκατριών Ελλήνων δημιουργών συνθέτουν ένα πολυστρωματικό αφηγηματικό πλέγμα, μέσα από το οποίο αναφύονται ερωτήματα για τη διαμόρφωση του εθνικού μας εαυτού από την εποχή του Διαφωτισμού έως τις μέρες μας.

Για την έκθεση και τον κατάλογο θα μιλήσουν οι:

  • Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
  • Ζωή Γοδόση, Ιστορικός Τέχνης,
  • Θωμάς Τσουκαλάς, Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος
  • Ηρακλής Γκουντάρας, δημιουργικό γραφείο StudioHervik.
  • Την παρουσίαση θα συντονίσει η Ρένα Μπότσιου, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης ΛΕΜΜ-Θ.

Ακολουθεί η μουσική παράσταση και ένα στόμα καρτερούσες, έλα πάλι να σου πει… -Τραγουδώντας τον εθνικό εαυτό, ένα μουσικό οδοιπορικό στα διακόσια χρόνια της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, σε επιμέλεια και εκτέλεση της κοινωνικής ανθρωπολόγου και μουσικού Κατερίνας Λύγκουρα σε συνεργασία με τον μουσικό Δημήτρη Παράσχο και τη συμμετοχή εννεαμελούς ορχήστρας.

Πληροφορίες:

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα: 19:00

Είσοδος ελεύθερη