Βιβλιοπαρουσίαση: «Graphic Novel και ολοκαύτωμα» των Γεωργία Καραντώνα και Τασούλα Τσιλιμένη
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 19.00, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ροπή, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου των Γεωργία Καραντώνα και Τασούλα Τσιλιμένη, με τίτλο «Graphic Novel και ολοκαύτωμα», που παρέχει διδακτικές προτάσεις και εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Δημήτρης Γουλής, Επίκουρος Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας ΠΤΔΕ, Α.Π.Θ.
Ξένια Ελευθερίου, Δρ. Φιλοσοφικής Α.Π.Θ, Επιστημονική υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Γεωργία Καραντώνα, Εκπαιδευτικός και υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
καθώς και οι συγγραφείς του βιβλίου
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Κεσσόπουλος, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής TV100, FM100, FM100,6.
Η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.
Link βιβλίου: https://bit.ly/3GIlgF2
Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3IPVGjW
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο Graphic Novel και Ολοκαύτωμα. Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσφέρει μια σύντομη εισαγωγή στο πεδίο των Πολιτισμικών Σπουδών, των Σπουδών του Τραύματος, των Λογοτεχνικών Σπουδών και των Σπουδών των Κόμικς. Επιχειρείται μια σύντομη αναφορά στο graphic novel και ειδικότερα, μια ιστορική αναδρομή στο holocaust graphic novel (graphic novel για το Ολοκαύτωμα). Η ποικιλία και η ρευστότητα αναπροσαρμογής αυτής της κατηγορίας των graphic novels την καθιστούν έναν εξελισσόμενο κλάδο της αναπαράστασης του Ολοκαυτώματος, εγκαθιδρύοντας ένα καινοτόνο μέσο σύλληψης της πολιτισμικής μνήμης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία graphic novel αξιοποιείται εκπαιδευτικά τις τελευταίες δεκαετίες για την προσέγγιση του ιστορικού θέματος του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας, ευρύτερα. Μπορεί, όμως, ένα συγκρουσιακό και τραυματικό γεγονός να διδαχθεί μέσω μιας πολυσημικής συνάντησης του Μέσου των κόμικς και της λογοτεχνίας; Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει τις πολυεπίπεδες δυνατότητες που αναφύονται μέσα από ένα τέτοιο εγχείρημα. Το παρόν βιβλίο, βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία του κλάδου για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, αποτελεί ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό εγχειρίδιο διδακτικής μεθοδολογίας για εκπαιδευτικούς και φοιτητές που επιθυμούν να το προσεγγίσουν αποτελεσματικά στη σχολική τάξη, αλλά και για αναγνώστες που αγαπούν την ιστορία, τη λογοτεχνία και τα κόμικς.
![](https://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2023/01/Screenshot-2022-08-04-at-22.28.19-605x900.png)