, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία 16 αναγνώσεις του έργου του»

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία 16 αναγνώσεις του έργου του», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στο καφέ «Ζώγια».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας  στο  ΕΜΠ

Γιάννης Τσολακίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος

Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης

ο επιμελητής της έκδοσης Ηρακλής Οικονόμου

και η Μαρία Παπαγιάννη – Μικρούτσικου

Στην βραδιά θα ακουστούν τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου

Ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Δημήτρης Νικολούδης

Στο πιάνο ο Σάκης Λάιος

Ζώγια – Βιβλίο, τσάι και συμπάθια | Αλεξάνδρου Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη | 231 024 3459

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου. Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία – ποίηση – μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο, και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. Έμπειροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι μελετητές της ελληνικής μουσικής υπογράφουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, χωρίς όμως να χάνουν την επιστημονική και κριτική οπτική τους. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία.

Γράφουν οι:

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Σπύρος Αραβανής,

Μιχάλης Γελασάκης, Μαρία Γεωργιάδου, Μάκης Γκαρτζόπουλος,

Μανώλης Δαφέρμος, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρης Κουτσούμπας,

Ανδρέας Μαράτος, Γιάννης Μηλιός, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου,

Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, Ηρακλής Οικονόμου, Φώντας Τρούσας,

Γιώργος Χαρωνίτης, Θανάσης Χουλιαράς.

Πρόλογος: Μαρία Παπαγιάννη.

Βιογραφικό επιμελητή

Ο Ηρακλής Οικονόμου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Διεθνή Πολιτική από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας Aberystwyth, με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως πολιτικός επιστήμονας έχει συν-επιμεληθεί τους τόμους (με Ν. Καραμπέκιο) European Defence Agency: Arming Europe (Routledge, 2015), The Emergence of European Defence Research Policy (Springer, 2018), και (με Χ. Γολέμη) Ο Πουλαντζάς σήμερα (Νήσος, 2012), έχει επιμεληθεί τρία τεύχη του περιοδικού Ουτοπία (Ευρώπη & Αριστερά· Νέα παγκόσμια αταξία· Παραγωγική ανασυγκρότηση), και έχει συγγράψει πάνω από 30 άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Ως συντάκτης μουσικών θεμάτων έχει δημοσιεύσει άρθρα και πάνω από 100 συνεντεύξεις σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα (Δίφωνο, Μετρονόμος, Εποχή, Το Περιοδικό, Μουσικά Προάστια), και έχει συν-επιμεληθεί (με Σ. Αραβανή) το βιβλίο Μάνος Ελευθερίου – Μαλαματένια Λόγια: Μια αυτοβιογραφική αφήγηση (Μεταίχμιο, 2021).