14:13, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

«Broadway»: Η νέα ταινία του Χρήστου Μασσαλά

«Το μπαρόκ του Αλμοδόβαρ συναντά το σασπένς του Χίτσκοκ» έγραψε το γαλλικό Télérama για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Χρήστου Μασσαλά που, έπειτα από μακρά φεστιβαλική πορεία, έρχεται στην Ελλάδα στις 22/9.

Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και τη γυαλάδα των κοστουμιών, που η ομάδα πορτοφολάδων, με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, χρησιμοποιεί στα θεάματα που στήνει για να μαζέψει θύματα. Στο καινούργιο υπερθέαμα-παγίδα όμως, η χημεία μεταξύ παλαιότερων και άρτι αφιχθέντων συντελεστών της ομάδας προκαλεί παρενέργειες. Θα χρειαστεί η παρέμβαση μιας ομάδας drag queens, η μυστηριώδης εμφάνιση του Χρήστου Πολίτη (ο «Γιάγκος Δράκος»), η λάμψη της Ελένης Φουρέιρα, το μπρίο του Λάκη Γαβαλά και η μουσική του Gabriel Yared για να επέλθει η ισορροπία σε αυτό το, φτιαγμένο από στρας και πολυέστερ, σύμπαν.

Η νέα ταινία του Χρήστου Μασσαλά υποστηρίχθηκε από το Sundance Institute και το Atelier του Φεστιβάλ Καννών. Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 51o Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (Ιανουάριος 2022), στο διαγωνιστικό τμήμα «Big Screen Competition». Η γαλλική πρεμιέρα της έγινε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Premiers Plans της Ανζέρ. Η ταινία συνεχίζει την πορεία της με πολυάριθμες συμμετοχές σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ έχει ήδη διανεμηθεί στις αίθουσες της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και αναμένεται η διανομή της στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες μέσα στον επόμενο χρόνο.

Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο βραβευμένος με Όσκαρ και Γκράμι Λιβανεζογάλλος μουσικός Gabriel Yared, συνθέτης μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών όπως οι Betty Blue, O Άγγλος ασθενής, Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ, Οι ζωές των άλλων κ.ά.

«Broadway»: Δείτε το τρείλερ της νέας ταινίας του Χρήστου ΜασσαλάFacebook Twitter
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Μασσαλάς αναφέρει: «Όταν φτιάχνεις μια ταινία είναι σαν να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά. Και στις ταινίες, όπως στα όνειρα, ενώνεις κουκίδες –ασύνδετες ως εκείνη τη στιγμή– και προκύπτουν καινούργια σχήματα. Αυτά τα σχήματα κουβαλούν τη μυστηριώδη ουσία του κόσμου, του δικού σου κόσμου τουλάχιστον.

Το όνειρο του Broadway ξεκίνησε 7 χρόνια πριν. Τα χρώματα ήταν κορεσμένα και τα συναισθήματα ήταν άλλοτε κόκκινα, άλλοτε μπλε και κάποιες φορές μύριζαν βενζίνη. Υπήρχαν χορευτές, υπήρχαν κλέφτες και η Αθήνα ήταν μια ηλιόλουστη σκηνή με τα μνημεία του 20ού αιώνα να στέκονται λαμπρά και σκουριασμένα. Ο κόσμος του Broadway άρχισε να χτίζεται μέσα στο κεφάλι μου, λίγο λίγο, μέσα στα χρόνια. Στο μεταξύ, έκανα κάποιες μικρού μήκους ταινίες και μέσα από αυτές γνώρισα τους ανθρώπους που θα γίνονταν η πολύτιμη συμμορία του Broadway, και μπρος και πίσω από την κάμερα.

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη ονειροπόληση ο κόσμος έχει αλλάξει, παράξενα. Και μαζί του, η συλλογική μας φαντασία αναζητά καινούργιους ρυθμούς, καινούργιες ρίμες, παλιούς κόσμους και αστικούς μύθους για την νέα εποχή. Και όπως συμβαίνει με όλους τους αστικούς μύθους, ο μύθος τους Broadway είναι όσο αληθινός όσο εμείς θέλουμε. Αν το πιστέψεις, μπορεί να δεις τις ταμπέλες να ανάβουν, η μία μετά την άλλη. Και ίσως αυτήν τη φορά το αστέρι να είσαι εσύ».

Πληροφορίες:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 | Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 21.30 | Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 21.30 | Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 21.30 | Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 21.30 | Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 22.15

Ώρα: 21.30

Θερινός Κινηματογράφος Απόλλων

Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ