04:22, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

Πρεμιέρα θα κάνει η τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» στο Θέατρο Δάσους την Κυριακή 19 Ιουνίου και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, ξεκινώντας έτσι την περιοδεία της σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τον ρόλο του Φιλοκτήτη, του προδομένου από τους συμπολεμιστές του, έχει ο Τάσος Νούσιας, το ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα κρατά η Μαρία Πρωτόππαπα και του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο Γιώργος Αμούτζας.

Το έργο πραγματεύεται το θέμα της σύγκρουσης του συναισθήματος του πατριωτισμού με τον ανθρωπισμό. Παρουσιάστηκε στα Διονύσια το 409 π.Χ. και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Πλοκή

Ο Φιλοκτήτης, εγκαταλελειμμένος στην ακατοίκητη Λήμνο λόγω της αγιάτρευτης πληγής του, έρχεται αντιμέτωπος με τους συντρόφους του δέκα χρόνια μετά, όταν επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, καθώς χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας, σύμφωνα με τον χρησμό του μάντη Έλενου. Το σχέδιο οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο ιδεαλιστής Νεοπτόλεμος.

Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και η έξοδος από το νησί μοιάζει αδύνατη, εκτός και αν οι τρεις ήρωες μοιραστούν τα μυστικά και τις ιστορίες τους, και ρίξουν φως στις σκιές του παρελθόντος και του παρόντος.

Μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη, τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον.

Η Μαρλένε Καμίνσκι σκηνοθετεί το έργο σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των ηχοτοπίων υπογράφει ο Constantine Skourlis. Στις συνθέσεις του μάλιστα χρησιμοποιεί ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο.

Υπεύθυνη για την μουσική διδασκαλία του χορού και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά. Στο νησί της Λήμνου μάς μεταφέρει με τα σκηνικά του ο Γιώργος Γεωργίου και με τους φωτισμούς της η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, ενώ τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετσικώφ.

Συντελεστές

Μετάφραση:Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία:Μαρλένε Καμίνσκι
Σκηνογράφος:Γιώργος Γεωργίου
Ενδυματολόγος:Γιάννης Μετσικώφ
Μουσική διδασκαλία χορού- πρωτότυπη μουσική σύνθεση: ΕυαγγελίαΒελλή-Κοσμά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση ηχοτοπίων: ConstantineSkourlis
Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος).
Χορός:
Βαγγέλης Κρανιώτης
Βαγγέλης Μάγειρος
Τάσος Θεοφιλάτος
Παντελής Αρουσαλίδης
Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Μάρκος Γέττος

Πληροφορίες

Θέατρο Δάσους
Σειχ Σου, Θεσσαλονίκη

Αρχαίο Θέατρο: Η τραγωδία Φιλοκτήτης του Σοφοκλή
Κυριακή 19 & Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στις 21:00

Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων από 15€ – 20€

Προπώληση Viva.gr