, Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Η παιδική παράσταση «Τρεις… κι ο Αίσωπος»

Τη διαδραστική παιδική παράσταση «Τρεις… κι ο Αίσωπος» παρουσιάζει στο θέατρο Αμαλία, η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, στις 17.00, κατάλληλη για παιδιά από 3 ετών.

Μία θεατρική διαδραστική παράσταση για όλη την οικογένεια.
Του Αισώπου μας οι μύθοι γίναν ένα παραμύθι
Λέλεκας και αλεπού, ποντικίνα και λιοντάρι
τζίτζικας τραγουδιστής, δυο μυρμήγκια όλο χάρη
και πιο δίπλα άλλοι τρεις, γιος πατέρας και Ντορής.

Ο Αίσωπος είναι ένας αιώνιος παραμυθάς, ο κορυφαίος αφηγητής και δάσκαλος, που χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του, παραμένει μοντέρνος, επίκαιρος και πανανθρώπινος.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά, τέσσερις νέους μύθους του Αισώπου.

Στην παράσταση «Τρεις… κι ο Αίσωπος», τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται επί σκηνής κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τους τέσσερις μύθους του αιώνιου παραμυθά, κορυφαίου αφηγητή και μεγάλου δασκάλου Αισώπου: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια & Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα.

Κάθε μύθος αναπαρίσταται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα), ώστε να εισάγει τα παιδιά στον πλούτο και την ποικιλία των μέσων με τα οποία μπορεί να λεχθεί μια ιστορία.

Στο έργο, έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες και φωτίζονται από τους ρόλους.

Επιπλέον, προσανατολιζόμαστε, όπως πάντα, στο εκπαιδευτικό θέατρο. Στόχος μας είναι τα παιδιά όχι μόνο να διασκεδάσουν αλλά ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις τους και να μάθουν. Ακολουθώντας λοιπόν αυτό το σκεπτικό, ένα σημαντικό μέρος της παράστασης βασίζεται στην διάδραση με το κοινό.

Μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος (δάσκαλος σε ρόλο, παρακολούθηση σκέψης, συμβούλιο για τη λήψη μιας απόφασης), οι ηθοποιοί γίνονται σε σημεία εμψυχωτές για να συζητήσουν με τα παιδιά, δίνοντάς τους ενεργό ρόλο στην παράσταση.

Στόχος όλων των συντελεστών είναι, τα παιδιά μέσα από την παράσταση, να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στην καθημερινότητα τους. Να φυτρώσει ένα καινούργιο σποράκι στη συνείδησή τους, υπενθυμίζοντας τους πως η πραγματικότητα δεν έχει μόνο μία ποιότητα και υφή, αλλά ότι η μορφή της δημιουργείται και ορίζεται μέσα από τις δράσεις και τις επιλογές τους.

Και όπως λέει και ο συγγραφέας μας, που ονειρεύεται τον εαυτό του ανάμεσα στο ακροατήριο του Αισώπου, ακούγοντας τον όλος αυτιά, πιστεύουμε πως αν από κάποια γωνιά παρακολουθούσε την παράσταση και ο Αίσωπος, θα χαμογελούσε…

Συντελεστές:
Κείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Μουσική: Αίσων Χαρατσάρης
Στίχοι: Θοδωρής Παπαϊωάννου, Αίσων Χαρατσάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Καραογλάνη, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κατερίνα Καραογλάνη
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Βοηθός σκηνοθέτη: Αργιέττα Οκαλίδου
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου
Κατασκευή κούκλας/μάσκας: Μάρθα Φωκά
Διδασκαλία χειρισμού κούκλας: Θάλεια Καρεπίδη
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Οργάνωση περιοδείας: Αλεξάνδρα Κασιούμη
Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

Παίζουν: Άλκης Γκόσιος, Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου, Κορνηλία Προκοπίου

Πληροφορίες:

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022
και Κάθε Κυριακή έως 27 Νοεμβρίου 2022

Ώρα: 17.00

Θέατρο Αμαλία

Τιμή εισιτηρίων: 9 ευρώ (προπώληση)