, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Η παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίραννα»

Η παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τύραννα» παρουσιάζεται στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, από τη Θεατρική Ομάδα Θεατροποινίτες του Π.Σ Εν Δράσει.

Το έργο συμμετέχει στο 6ο Φεστιβάλ «Θυμέλη»- 6η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων στα Δυτικά.

Περίληψη

Σε μια φανταστική κωμόπολη της κεντρικής Ελλάδας, η Πένη και ο Λυκούργος περιμένουν την κόρη τους Λίζα να έρθει από το Λονδίνο που σπουδάζει, για τις διακοπές του Πάσχα.

Μαζί έρχεται και το αγόρι της, ο Άλφρεντ, που κατάγεται από την Αλβανία αλλά η Λίζα, φοβούμενη τις αντιδράσεις των γονιών της, δεν τους αποκαλύπτει την εθνικότητά του. Κι έτσι αρχίζει ο κύκλος των παρεξηγήσεων.

Οι γονείς της Λίζας πιστεύουν ότι ο Άλφρεντ είναι Άγγλος και μάλιστα λόρδος.

Ο γάμος των δύο παιδιών είναι το επίκεντρο της υπόθεσης αλλά το πραγματικό θέμα του έργου είναι τα εθνικά μας ελαττώματα, όπως διαμορφώθηκαν στα τελευταία τριάντα χρόνια.

Οι Αλβανοί συμπέθεροι είναι ο καταλύτης, που θα βοηθήσει να ξεδιπλωθούν ο νεοπλουτισμός, η ξιπασιά, ο σουσουδισμός, η απληστία, η ημιμάθεια, η επιπολαιότητα και πάνω απ’ όλα η ανειλικρίνεια, που γίνεται διαρκώς αιτία για αλυσιδωτές φαρσικές επιπλοκές.

Οι χαρακτήρες:
Πένη Νταλαούρα (Μαρία Μαυρομάτη): Η αιώνια Ελληνίδα μάνα που ανακατεύεται παντού, θέλει να παρεμβαίνει στη ζωή των παιδιών της, και στο τέλος τα κάνει όλα χειρότερα.

Λυκούργος Νταλαούρας (Νάνσυ Ματη): Σύζυγος της Πένης. Ιδιοκτήτη σούπερ μαρκετ. Επίμονος εκεί που δεν πρέπει, υποχωρητικός εκεί που δεν πρέπει. Θέλει να δει την κόρη του να παντρεύεται με ένα πλούσιο γαμπρό.

Λίζα Νταλαούρα (Σοφία Λυτρίδου): Κόρη της Πένης και του Λυκούργου. Γλυκιά, υποχωρητική και διαλλακτική. Θέλει να φύγει από τον στενό κλοιό της οικογένειας που την πνίγει λόγω υπερβολικής προστασίας.

Πωλίνα Βαρδάκα (Θώμη Νικολαϊδου): Αδερφή της Πένης αλλά το ακριβώς αντίθετο της. Η Πωλίνα είναι επιπόλαιη, φιλάρεσκη, φαντασμένη και ερωτόληπτη. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Βαρδάκα (Δέσποινα Ελευθερίου) ιδιοκτήτη σκυλάδικου, προαγωγού Ρωσίδων, καλλιεργητή φούντας, ρατσιστή, μισογύνη, τυχοδιώκτη. Ο Βασίλης είναι η επιτομή του νεοέλληνα στην χειρότερη του βερσιόν.

Αλφρεντ Ντουρχάϊ (Κωνσταντίνος Μαυροδης): Στην αρχή όλοι νομίζουν ότι είναι λόρδος από το Λονδίνο. Η καταγωγή του είναι από την Αλβανία κι αυτό, στην οικογένεια της αγαπημένης του Λίζας, αποτελεί «πρόβλημα».

Κλαμπέτα Ντουρχάι(Στέλλα Ποντίκα) και Μπουκουράν Ντουρχάι(Κούλα πατμανίδου): Γονείς του Άλφρεντ και …συμπέθεροι από τα Τύραννα.

Νικίτας Λαλαμπίρδας (Στέλιος Πασσάς): Ο βουλευτής της περιοχής. Θα συμμαχήσει με όποιον χρειάζεται για να γίνει αυτό που θέλει. Θα πουλήσει όποιον χρειάζεται, αρκεί να παραμείνει στην Βουλή.
Σκηνοθεσία: Βίκυ Γρηγοριάδου

Πληροφορίες:

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 20.00

Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Πολυλειτουργικό Κέντρο

Είσοδος Ελεύθερη