, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Το σύγχρονο λαϊκό παραμύθι «Το Φυντανάκι» του Παντελή Χορν

Το σύγχρονο λαϊκό παραμύθι του Παντελή Χορν «Το Φυντανάκι» παρουσιάζεται στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ «Θυμέλη».

Την παράσταση παρουσιάζει η Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πόση δύναμη μπορεί να αντιτάξει η αγάπη μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο; Πόσο μπορεί να αντισταθεί ο έρωτας και ο άνθρωπος, όταν οι κοινωνικού μηχανισμοί τον καθιστούν εμπορεύσιμο είδος;

Η πλοκή αναπτύσσεται όπως ένα σύγχρονο λαϊκό παραμύθι με στοιχεία συμβολισμού και την δύναμη του ρεαλισμού. Ο έρωτας και το χρέος εξελίσσονται παράλληλα, σκιαγραφώντας την συμπεριφορά ατόμων υπό το καθεστώς ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Υπόθεση

Στις αρχές της δεκαετίας του’20, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, στην Πλάκα, ο Γιάγκος και η Τούλα θα ερωτευτούν. Εκείνη μια φτωχή μοδίστρα, κόρη του ταχυδρόμου της περιοχής. Ο Γιάγκος, κουτσαβάκης και άνεργος, σύντομα θα προδώσει τον έρωτά τους για τα μάτια της προκλητικής Εύας, που μπορεί να του εξασφαλίσει με τις γνωριμίες της, μία καλύτερη ζωή.

Η Τούλα όμως είναι έγκυος και, το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει θα οδηγήσει αυτή και τον πατέρα της, σε αποφάσεις τραγικές για την ζωή και των δύο…

Η παράσταση έχει να κάνει με ένα σύγχρονο λαϊκό παραμύθι, που ξετυλίγεται έχοντας στοιχεία συμβολισμού και την δύναμη του αστικού ρεαλισμού. Εκεί όπου ο έρωτας και το χρέος εξελίσσονται παράλληλα, σκιαγραφώντας την συμπεριφορά ατόμων υπό το καθεστώς ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Όπως αναπτύσσεται η ιστορία, η ελπίδα και η αγάπη για την ζωή σβήνουν, όπως ένα χαμόγελο που νομοτελειακά και βασανιστικά καταλήγει σε πικρό σφίξιμο των χειλιών.

Συντελεστές:
Σκηνικά-Κοστούμια: Ο Θίασος της Κεντρικής Σκηνής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Σεραφειμίδου
Εμβόλιμα Κείμενα: Γιούλη Αλεξίου
Στίχοι: Αναστασία Τσακίρη
Πρωτότυπη Μουσική: Άννα-Χριστίνα Στάμογλου

Εμφανίζονται στους ρόλους
Ελεγκτής: Σωτήρης Γκουντσούδης
Φαίδων: Μιλτιάδης Παπαδόπουλος
Αντιγόνη: Βενετία Σέμκα
Κυρά Κατίνα: Γιώτα Καραβασίλη
Εύα: Μαριάννα Διαμαντοπούλου

Γιάνγκος: Στέφανος Παπακυριακίδης
Κυρ Αντώνης: Δημήτρης Μπατάκης
Τούλα: Γεωργία Αγγελίδου
Κυρά Φρόσω: Αργυρή Τσιώμου
Θείος: Παύλος Παυλίδης
Γιαβρούσης: Σταμάτης Στάμογλου
Τραγουδάει η Άννα-Χριστίνα Στάμογλου

Σκηνοθεσία- Προσαρμογή: Σταμάτης Στάμογλου

Πληροφορίες:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 20.00

Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Πολυλειτουργικό Κέντρο

Είσοδος Ελεύθερη