, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Η θεατρική παράσταση «Ψυχολογία Συριανού συζύγου»

Μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση του σε θέατρα-σταθμούς ανά την Ελλάδα, το έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Τ, για τρεις μόλις παραστάσεις στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου στις 21.30.

Σύρος 1894. Ο σύζυγος και η Χριστίνα. Ένας άνδρας αποφασίζει να παντρευτεί το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του, για να πάψει να είναι ερωτευμένος. Η Χριστίνα «κλέβει» τις σκέψεις του και τις αποκαλύπτει στους θεατές. Ο άνδρας – παρών και απών στη σκηνή – παλεύει να «θάψει» τον έρωτά του. Φιλαρέσκεια, πόθος, χιούμορ, ζήλεια και αποκάλυψη όλων των ανδρικών στερεοτύπων για τον έρωτα και τον γάμο.

Το έργο, «βυθίζεται» στην ανδρική ψυχοσύνθεση, για να σχολιάσει πτυχές της ερωτικής συνάντησης και του έγγαμου βίου:  κτητικότατα, ερωτισμός, αφοσίωση, πάθος, πλήξη, αμφιβολία, ζήλεια, απιστία. Ο ανδρικός λόγος ακούγεται μέσα από ένα γυναικείο σώμα, γκρεμίζοντας στερεότυπα και σχολιάζοντας την απουσία του γυναικείου λόγου, τότε και σήμερα.

Η εξαίρετη σπαρταριστή νουβέλα «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροϊδη έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στην ελληνική θεατρική σκηνή. Είναι, όμως,  η πρώτη φορά που το έργο ερμηνεύεται από γυναίκα.

Η παράσταση αποτελεί το καλλιτεχνικό μέρος της διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας της Αιμιλίας Βάλβη στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Θέατρο και Κοινωνία: θεωρία, σκηνική πράξη και διδακτική» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. (Επόπτρια καθηγήτρια: Μαρία Βελιώτη).

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή και δραματουργική επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης

Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος

Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών: Αιμιλία Βάλβη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νίκη Ζερβού

Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Γιώργος Δημητριάδης

Διάρκεια παράστασης: 70’

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου αντίρρηση

Τιμή εισιτηρίων: 13 ευρώ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ, Ανω των 65: 10 ευρώ).

Προπώληση μέσω viva έως 3/2: 10 ευρώ

Αγορά εισιτηρίων online: https://www.viva.gr/tickets/theater/psyxologia-syrianou-syzygou-theatro-t/