06:03, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

«Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ επιστρέφει!

Το αγαπημένο μουσικό παραμύθι «O Γαργαληστής» θα μοιράσει και φέτος χαμόγελα στο Θέατρο Αυλαία από την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Κυριακή, στις 11.30.

«Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα του.

Ο Γαργαληστής με την κόκκινη καρό του τσάντα, ζωντανεύει με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας.

Τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τους ξεγλιστράει σαν… σκιά…

Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…και η συνέχεια επί σκηνής

Ζει τα τελευταία χρόνια, μακριά πολύ από τα χιόνια, σχεδόν στα βάθη της Ανατολής κάπου, εδώ τριγύρω δηλαδή, ένας παράξενος, ξακουστός, φημισμένος, πασίγνωστος…
Στις ιστορίες και τα παραμύθια τον αναφέρουν ως… Ο Γαργαληστής…

Υπόθεση

Ο Γαργαληστής, μπορεί και βλέπει με τα μάτια του το γέλιο.
Το αγνό, γάργαρο, παιδικό γέλιο. Αποφασίζει, λοιπόν, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο ψάχνοντας για παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει, και να τους το κλέψει.
Όχι για προσωπικό του όφελος, αλλά, σαν άλλος Ρομπέν των Δασών, σκοπεύει να το μοιράσει σε παιδιά που χαμογελούν σπάνια.

Για αυτόν το σκοπό, με συνεργό την αρωματοποιό θεία του, στήνει ένα εργαστήριο στο οποίο καταλήγουν πάντα μετά από κάθε ταξίδι του Γαργαληστή, για να μετατρέψουν το παιδικό γέλιο σε ένα πολύτιμο άρωμα και να το φυλάξουν σε μικρά μπουκαλάκια τα οποία και χαρίζουν αργότερα σε παιδιά με λιγότερο ή καθόλου γέλιο.

Στην ιστορία, εκτός από τον Γαργαληστή και την βουλιμική του θεία εμπλέκονται 4 επιθεωρητές που τους κυνηγούν κατά πόδας, ο ήλιος αυτοπροσώπως ο οποίος διαμαρτύρεται θέλοντας έστω ένα ρεπό, μία ντουζίνα χαρούμενες πυγολαμπίδες κολυμβήτριες και ένας αστυνομικός που έχει βάλει στο μάτι την κόκκινη καρό τσάντα του Γαργαληστή.

Η σκέψη μας για την παράσταση εστιάζει με απλότητα, ευαισθησία και χιούμορ στην απουσία της χαράς από κάποια παιδιά. Στην διάκριση και την αδιαφορία των άλλων παιδιών και ενηλίκων. Στην απομόνωση και την ανισότητα που προκαλούν. Είναι μια διακριτική προτροπή στην γενναιοδωρία και την ενσυναίσθηση, ώστε να εκμηδενιστεί η απόσταση που δημιουργείται.

Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα, αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της.

Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου
Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου

Παίζουν επί σκηνής: Νίκη Αναστασίου, Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αλέξης Τσιάμογλου, Σοφία Φραγγή
Ακορντεόν & μαντολίνο: Λυδία Ανεστοπούλου

Πληροφορίες:

Παραστάσεις από Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Κυριακή

Ώρα: 11.30

Θέατρο Αυλαία

Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ