, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου διηγημάτων «Στιγμές» του Τάσου Πλαστήρα

Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου διηγημάτων του Τάσου Πλαστήρα με τίτλο «Στιγμές», τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στις 19.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Παύλος Γαρέφης, Ομότιμος Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.,
Μέλος του Συλλόγου Οδοντιάτρων Καλλιτεχνών
Χρυσάνθη Ινάχολγου, π. Σχολική Σύμβουλος Καθηγητών Γαλλικής Κεντρικής Μακεδονίας
και ο ίδιος ο συγγραφέας

Αποσπάσματα θα διαβάσουν η θεατρολόγος Αθηνά Ευσταθίου και η Τιτίκα Αρβανιτάκη

Στο ακορντεόν η Μαρία Βλαχοπούλου

Πρόκειται για μια προσωπική περιπλάνηση του συγγραφέα στη Θεσσαλονίκη που αγάπησε, στις εικόνες του φθινοπώρου και του χειμώνα
της πόλης με την ομίχλη και την υγρασία αλλά και σε μνήμες ατόμων που λείπουν, μια νοσταλγική αναδρομή σε μια εποχή που πέρασε και δε θα επιστρέψει.

«Περιδιαβάζοντας στα μονοπάτια του νου, ανάμεσα σε μνήμες, γεγονότα, βιωμένες ή ονειρικές εικόνες, πρόσωπα και καταστάσεις μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, κάποιες στιγμές θαρρείς πως διαρκούν αιώνια: εγγράφονται στο υποσυνείδητο ανεξίτηλα, σε ακολουθούν, σε στιγματίζουν…

Σε μια βόλτα μας καλεί ο συγγραφέας, μοναχική, νυχτερινή στα περασμένα ή και στα μελλούμενα με φόντο τη θάλασσα, και την αγαπημένη Σαλονίκη. Περιπλανιόμαστε στις γειτονιές του 50, ακούμε τις μουσικές και τις αφηγήσεις των προσφύγων, συναντάμε ανθρώπους απλούς, ανώνυμους που πέρασαν αφήνοντας βαθιές χαραματιές στη μνήμη, ίσως να ήταν και δικοί μας άνθρωποι. «Το όνειρο, τα ταξίδια του νου, κάποιο βλέμμα, μια καλημέρα, ένα φευγαλέο άγγιγμα, μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ή έμεινε στη σφαίρα των επιθυμιών, η ζωή και ο θάνατος, η αίσθηση και η ψευδαίσθηση σμίγουν για να γεννήσουν μιαν άλλη πραγματικότητα, την πραγματικότητα του καθένα από μας» μας λέει ο συγγραφέας και μας ξεναγεί στη γενιά της θρεψίνης και του μουρουνόλαδου, της παγωνιέρας και του αραμπατζή, σε αυλές μονοκατοικιών με πλυσταριά και λουλούδια, σε γειτονιές της Τούμπας όπου οι ιστορίες της γιαγιάς για τις χαμένες πατρίδες φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Ο δρόμος μας φέρνει στο σήμερα, στην αναζήτηση της αγάπης , της παιδικής αθωότητας, της αναγνώρισης, της αλήθειας και της κατάρριψης του «δήθεν».

Ένας απολογισμός – απολογία, μια αναζήτηση της «πηγής» που ίσως είναι διαφορετική για τον καθένα, ένα υπαρξιακό ταξίδι όπου ο μόνος εχθρός είναι “ο εαυτός μας και ο ίδιος ο δρόμος”.»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάσος Πλαστήρας γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και σήμερα. Είναι συνταξιούχος Οδοντίατρος και Επιστημονικός Συνεργάτης στην Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.. Από τα νεανικά του χρόνια γράφει και ζωγραφίζει. Κείμενά του, ποιητικά και πεζά έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Το 1986 πήρε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της Εταιρείας Γιατρών Λογοτεχνών. Το 1987 πήρε έπαινο από την Πανελλήνια Φιλολογική Επιθεώρηση. Το 1994 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Επί πτερύγων ανέμων» και το 1998 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σφακιανάκη μια συλλογή αφηγημάτων του με τίτλο «Ονειροφαντασία στη Σαλονίκη του φθινοπώρου». Επόμενη εκδοτική δράση η ποιητική συλλογή «Σκηνοθετώντας λέξεις» από τις Εκδόσεις Αναγνώστης. Το 2006 του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από το Σύλλογο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Τέλος, η ζωγραφική του, ακουαρέλα με μικτή τεχνική έχει παρουσιαστεί σε έντεκα ομαδικές και τρεις ατομικές εκθέσεις.

Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία»
Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη
Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 221289