, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

“Αγωγός σοκολάτας” Θεσσαλονίκης-Αζερμπαϊτζάν

Κεντρική copy

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης

Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης

Στη Συμμαχική Οδό στην περιοχή της Ευκαρπίας και πιο συγκεκριμένα στο νούμερο 2, λίγο πιο κάτω από το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ… οι μυρωδιές από σοκολάτα σίγουρα δεν αφήνουν ασυγκίνητο ακόμα και όποιον δεν δηλώνει… «λάτρης» των γλυκών. Στο εργαστήριο της οικογενειακής επιχείρησης καθημερινά πειραματίζονται, δοκιμάζουν και καινοτομούν προσφέροντας στο κοινό τις καλύτερες και ποιοτικότερες σοκολάτες της αγοράς. Και όχι μόνο της ελληνικής, αφού οι σοκολάτες Laurence βρίσκονται στα καλύτερα σημεία πώλησης της Ρωσίας, της Ισπανίας, του Αζερμπαϊτζάν και όχι μόνο.

Το εργαστήριο είναι για ολόκληρη την περιοχή, κάτι σαν τον… «Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας» του Ρόαλντ Νταλ. Και σίγουρα δεν θέλουν να το επισκεφτούν μόνο οι μικροί, αφού η σοκολάτα από την παιδική μας ηλικία συνοδεύει ευτυχισμένες και ευχάριστες στιγμές. Σε νεαρότερη ηλικία αναζητούμε την κλασσική γεύση (γάλακτος) και όσο περνούν τα χρόνια επιλέγουμε υγείας, με αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα κ.α., όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι ιδιοκτήτες.

 

DSC_0218Παράδοση από το 1922

Η σχέση της οικογένειας με τα… γλυκά χρονολογείται από το 1922, τότε που ο παππούς Καρύδας με τ’ αδέρφια του αποφάσισε να ανοίξει τρία από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε ο Παναγιώτης Καρύδας, συνέχισε η κόρη του Έφη και ο σύζυγός της Δημήτρης Αρώνης και τώρα οι δυο γιοι τους, Γιώργος και Ανδρέας. Οι τελευταίοι μάλιστα ήταν και εκείνοι που υποδέχτηκαν την Karfitsa στις εγκαταστάσεις της «Γκαλερί Σοκολάτας» στην περιοχή της Ευκαρπίας. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή, τριάντα στον αριθμό, είναι… υπ’ ατμόν. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν αυξήσει τη ζήτηση. Στη μια γωνιά πέντε άτομα τοποθετούν βύσσινα πάνω στα μικρά cheesecake, ένας άλλος τοποθετεί τα φερέρε πάνω στην μηχανή προκειμένου αυτά να επικαλυφθούν με σοκολάτα, παραπέρα μια κυρία ασχολείται με τα κελύφια και όλα αυτά ενώ οι τρεις τυλιχτικές μηχανές έχουν πάρει «φωτιά». Όπως μας λένε οι υπεύθυνοι «οι σοκολάτες από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη είναι χειροποίητες. Όλες δικής μας παραγωγής φτιαγμένες από υλικά πρώτης ποιότητας. Τα υλικά για την παραγωγή της σοκολάτας τα προμηθευόμαστε από μια Βέλγικη εταιρία, ενώ τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τις σοκολάτες και ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε το προμηθευόμαστε είτε από παραγωγούς εντός συνόρων, είτε από το εξωτερικό».

Η «Γκαλερί Σοκολάτας» Laurence έχει φανατικούς… πελάτες σε Ελλάδα και σε πολλά σημεία του εξωτερικού, οι οποίοι την εμπιστεύονται εδώ και τρεις δεκαετίες. Μέσα από μια στοχευμένη προβολή σε εκθέσεις έχει γίνει ανάρπαστη σε αγορές εκτός συνόρων. Έτσι μπορεί κανείς να βρει τα σοκολατάκια που παράγονται στη Θεσσαλονίκη στα πιο ξακουστά σημεία πώλησης της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ισπανίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Κύπρου, της Ελβετίας και του Αζερμπαϊτζάν. «Οι πελάτες, μας εμπιστεύο-

νται για την ποιότητα της σοκολάτας που φτιάχνουμε. Δεν έχουμε αλλάξει την ποιότητά μας από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα που λειτουργεί το εργοστάσιο. Η σοκολάτα σηκώνει πολυτέλεια. Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει την επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε. Αυτό μας κρατάει ζωντανούς και έχουμε συνεχώς ανοδική πορεία» σχολιάζει στην Karfitsa ο Γιώργος Αρώνης, εκ των ιδιοκτητών.

DSC_0157 copy

Καινοτομία

Για τους ίδιους η… «καινοτομία» είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους. «Συνεχίζουμε την παράδοση των προηγούμενων γενεών και δημιουργούμε καθημερινά νέους και πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς με σοκολάτες που ικανοποιούν κάθε ανάγκη και επιθυμία, με πνεύμα ανάπτυξης και καινοτομίας έχουμε ως στόχο τη δημιουργία γλυκών με εκλεκτές πρώτες ύλες και σεβασμό στον καταναλωτή» αναφέρει από την πλευρά του ο υπεύθυνος παραγωγής, Ανδρέας Αρώνης.

Ιδιοκτήτες και οι συνεργάτες τους, όπως μας λένε, «καθημερινά δοκιμάζουν τα πάντα μέχρι να πετύχουν ξεχωριστές γεύσεις». Η σοκολάτα άλλωστε θέλει… πειράματα και φαντασία. Και εκεί σίγουρα δεν… στερούνται, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο τους τη… φήμη που έχουν οι Θεσσαλονικείς στο να παράγουν τις καλύτερες σοκολάτες της χώρας. Άλλοτε μέσα στην πραλίνα ρίχνουν πιπέρι, άλλοτε αλάτι, την επομένη φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μέχρι να πετύχουν τον τέλειο συνδυασμό. Έως σήμερα μετρούν περίπου… 150 «παιδιά». Κεράσματα σοκολάτας, μπάρες, πικάντικα σοκολατάκια, πίτσα σοκολάτας, σοκολάτες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, πραλίνες πολυτελείας, γκοφρέτες, γλειφιτζούρια σοκολάτας, σοκολατένια κορν φλέικς, πουράκια, ανώμαλα, βραχάκια, μπράουνι, μπλακ φόρεστ, αμόρε, μάρτσιπαν, καριόκες, παστάκια  είναι μόνο ορισμένα από αυτά!

DSC_0141

Η Laurence δίνει βάσει στη λεπτομέρεια σε κάθε επίπεδο. Από την παραγωγή έως την κατανάλωση. «Η ποιότητα υπήρχε. Δώσαμε έμφαση στη λεπτομέρεια. Ακόμα και στο όνομα και στο λογότυπό μας» υπογραμμίζει ο Γιώργος Αρώνης. Και μας αποκαλύπτει την τελευταία… τάση της μόδας στη σοκολάτα. «Αν και ο Έλληνας αγαπάει όλες τις σοκολάτες τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σοκολάτες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φρούτα και ξηρούς καρπούς» απαντά χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.