Αγώνας δρόμου για αποκρατικοποιήσεις - Karfitsa.gr
Οικονομία

Αγώνας δρόμου για αποκρατικοποιήσεις

Ενα ξεχωριστό ζήτημα είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ...

assets_LARGE_t_942_44135608_type13031Οι δύο πρώτες αποκρατικοποιήσεις όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτές των Περιφερειακών Αεροδρομίων, αλλά και του Ελληνικού. Το πρώτο μάλιστα μπορεί να κλείσει και τις επόμενες εβδομάδες, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και το μόνο που απομένει είναι να «πέσουν» οι υπογραφές και βέβαια να εισρεύσει το 1,23 δισ. που προβλέπει η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική Fraport, που είχε αναδειχθεί πλειοδότης στον σχετικό διαγωνισμό.

Τo Ελληνικο
Το επόμενο project που μπορεί τα «τρέξει» άμεσα είναι αυτό του Ελληνικού. Η Lamda Development έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό, προσφέροντας το ποσό των 900 εκατ., ενώ οι προβλεπόμενες επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια ανέχονται σε 15-25 δισ. Εδώ υπάρχουν κάποια τεχνικής φύσεων ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά δεν θεωρούνται τόσο μεγάλης σημασίας ώστε να ανατρέψουν την τελική έκβαση.

Από εκεί και πέρα οι πλέον ώριμοι διαγωνισμοί είναι αυτοί για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO. Εχουν υποβληθεί μη δεσμευτικές προτάσεις και πλέον το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις και εν συνεχεία να αναδειχθούν οι πλειοδότες.

Ενα ξεχωριστό ζήτημα είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στην ελληνική πρόταση αναφέρεται ότι θα προχωρήσει η πώληση του 66%, αλλά αφήνει «παράθυρο» να μην πουληθεί τελικά εφόσον βρεθεί άλλος τρόπος που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από τον Παν. Λαφαζάνη και τη στάση που θα τηρήσει.

Τέλος, στο πρόγραμμα προβλέπεται και η πώληση του εναπομείναντος ποσοστού 10% του ΟΤΕ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Πρώτη προτίμηση για την αγορά έχουν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom.

Imerisia.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ