«Άγραφα Γεγραμμένων: Αντιθέσεις! Θέσεις;», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά - Karfitsa.gr
Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Άγραφα Γεγραμμένων: Αντιθέσεις! Θέσεις;», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.culturalassociation.org

Σας έχουν κουράσει οι αντιθέσεις της καθημερινότητας; Μια ζωή γεμάτη αντίξοες συνθήκες, αντιφατικές καταστάσεις, αντίρροπες δυνάμεις, αντίπαλα στρατόπεδα και αντινομίες; Κυρίες και Κύριοι αυτή είναι η ζωή μας! Κάθε 24ώρο έχει τη μέρα και τη νύχτα του. Η αιώνια πάλη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στη ζέστη και στο κρύο, στο άσπρο και στο μαύρο, στο κάλο και στο κακό. Να κάνουμε υπομονή; Στωικά να καρτερούμε; Μήπως να ελπίζουμε για το καλύτερο; Με τα χέρια σταυρωμένα, προκοπή δεν βγαίνει. Η αλλαγή, η αναβάθμιση, η εξέλιξη και η πρόοδος θέλουν δράση! Στις θέσεις σας! Έτοιμοι; Φύγαμε!

Το ποιητικό φιλοσόφημα με τίτλο «Συμμετρικά και Ασύμμετρα» του εκλεκτού χειρουργού οφθαλμιάτρου, Τίτου Χριστοφίδη, πρ. Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας, υπόσχεται να μας βοηθήσει να βουτήξουμε βαθιά μέσα στις αντιθέσεις της ζωής και της ύπαρξής μας, να αναμετρηθούμε με τα συμμετρικά και τα ασύμμετρα που άλλοτε μας κατακλύζουν και άλλοτε μας συγκλονίζουν και νικητές πια να βγούμε στο δικό μας «φως», έχοντας δαμάσει το απειλητικό «σκότος». Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο η φύση αλλά και οι ανθρώπινες κοινωνίες και ιδιαίτερα και τα μεμονωμένα άτομα που την συναποτελούν βρίσκονται σε μια συνεχή κινητικότητα. Φυσικό αποτέλεσμα της μη στασιμότητας είναι το ασταμάτητο μεταβλητό των πάντων. Τούτο ίσως και να αποτελεί την βασικότερη αρχή της ίδιας της ύπαρξης. Μέσα σε αυτή την αέναη διεργασία η Συμμετρία όχι μόνο μέσα από τις γεωμετρικές της παραμέτρους και συνισταμένες αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές και υπαρξιακές αντιπαλεύει κάθε Ασύμμετρο. Κάθε  τι που είτε  εκπίπτει είτε αναμορφωμένο παραδίδει τη θέση του σε κάτι άλλο λιγότερο ή περισσότερο Συμμετρικό. Τα Συμμετρικά και Ασύμμετρα ακριβώς αποτελούν μια ταπεινή ποιητική προσπάθεια ανάδειξης και εκεί που είναι «ποιητική αδεία» εφικτό ένα ερέθισμα αναστοχασμού πάνω σε μια σειρά από προβλήματα που κατά καιρούς κεραυνοβολούν με ηλεκτρικό φορτίο ψηλών τάσεων την καθημερινή μας απάθεια.»

Δεν είναι τυχαίο που ο Γιάννης Βαρβέρης, Έλληνας ποιητής της γενιάς του ’70, κριτικός, δοκιµιογράφος και µεταφραστής είχε γράψει σχετικά: «Τα ποιήµατα του Τίτου Χριστοφίδη, τα µαγνητίζει ένας εύρωστος στοχασµός φιλοσοφικής τάξης. Όµως όχι µόνον αυτό. Μέσα απ’ τις σκεπτόµενες εικόνες του, αναδύεται πλούσιος λυρισµός που τον εκτρέφει γενναιόδωρα η δυναµική του γλώσσα.»

Φίλες και Φίλοι, η λύση για υγεία σε κάθε πτυχή της ζωής μας είναι να θωρακίζουμε εαυτούς μέσα από την ενασχόληση με τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, να διαβάζουμε ποιοτικά αναγνώσματα, να έρθουμε πιο κοντά στον φιλοσοφικό στοχασμό, να μετατρέψουμε τις αντιθέσεις μας σε θέσεις δημιουργικές, να παράγουμε έργο καλό και αγαθό. Ήδη από τις μικρές ηλικίες τα παιδιά με σωστή διαπαιδαγώγηση, καλλιέργεια και ωφέλιμα ερεθίσματα θα επιτύχουν την πολυπόθητη εσωτερική ισορροπία, η οποία εγγυάται τις προϋποθέσεις για γερά θεμέλια στη ζωή. Εσωτερική σταθερότητα και προοπτικές υγειούς ανάπτυξης στη ζωή. Θέσεις και Πρόοδος. Επιτυχία. Η αδράνεια δεν ωφελεί! Λάβετε θέσεις, φύγαμε, εμπρός μαρς!

Θεσσαλονίκη, 4/3/2021

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ