«Άγραφα Γεγραμμένων: Δυο σύγχρονες ανθρωπίστριες στην καρδιά του Ελληνισμού», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά - Karfitsa.gr
Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Άγραφα Γεγραμμένων: Δυο σύγχρονες ανθρωπίστριες στην καρδιά του Ελληνισμού», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.culturalassociation.org

Η εκ Καρπάθου ορμώμενη, Ζωή Μαλαξού-Σαμαρά, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ, η μεγάλη Παιδαγωγός μας, η Δασκάλα μας, η ποιήτρια, η Ζωή Σαμαρά, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ, η μεγάλη Παιδαγωγός που επηρέασε χιλιάδες φοιτητές.

Η εκ της πόλεως του Μεξικού ορμώμενη, Νατάλια Μορελεόν, Καθηγήτρια Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού (UNAM), Μεταφράστρια Ελλήνων και Κυπρίων Συγγραφέων, την οποία έχει χαρακτηρίσει ο διεθνής τύπος ως «Η υπέροχη Ελληνίδα από το Μεξικό».

Με το «Βραβείο Ανθρωπισμού» 2020, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ τιμά τις δύο κορυφαίες Ανθρωπίστριες, Παιδαγωγούς αλλά και με αυτό στέλνει μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι άξιοι πρέπει να τιμώνται, το δε έργο τους να διαλαλείται, για να είναι φάρος για τους νέους μας, τις νέες γενεές. Το έργο τους διανοίγει φωτεινούς ορίζοντες στη γνώση, στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου και στην έννοια της Αλληλεγγύης προς τον νέο και τον αδύναμο, μία από τις πρωταρχικές αξίες της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Οι βραβευμένες αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην ανάπτυξη των νέων, θεωρώντας ως το θεμέλιο της αυριανή κοινωνίας. Ως μεγάλες Παιδαγωγοί και Ανθρωπίστριες, επηρέασαν θετικά και εξόπλισαν πνευματικά δεκάδες χιλιάδες νέους της Ελλάδας, του Μεξικού, κρατών ισπανόφωνων και της Ε.Ε.. Και οι δύο απέδειξαν αυτό που είπε ο Γκαίτε για τη μικρή μας χώρα ότι δηλαδή : «ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα με το πνεύμα της για την ανθρωπότητα».

Και οι δύο Γυναίκες, Καθηγήτριες ανταποκρίθηκαν πλήρως στα απαιτητικά κριτήρια της αυτόνομης Κριτικής Επιτροπή που είναι βασισμένα σε Διεθνείς Διακηρύξεις Ανθρωπισμού και Ηθικής. Ως «ανθρωπίστριες», αποδείχθηκαν άτομα με σπάνιες ικανότητες, που εκπλήρωσαν την δύσκολη αποστολή τους με αγάπη και ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλία ή επιθυμία για υστεροφημία, αρετές που μόνο εκλεκτές και ευγενείς φύσεις διαθέτουν. Τέτοιοι Ανθρωπιστές, κατά την Κριτική Επιτροπή, διαθέτουν ‘οικουμενική ψυχή’ και προσφέρουν ανιδιοτελώς στον συνάνθρωπο, υλικά και πνευματικά με φλόγα, ευγένεια ψυχής, επιείκεια, αυταπάρνηση, με πράξη και βούληση, αντί μόνο με γνώση και λόγο.

Προς τιμήν τους ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ προέβη στην έκδοση ηλεκτρονικού βιβλίου, EBook, το οποίο περιέχει την εργοβιογραφία τους, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο με τις βραβευθείσες, το σκεπτικό της βράβευσής τους καθώς και όλο το υλικό της τελετής βράβευσής τους. Το EBook διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από το site του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.culturalassociation.org, καθώς και από την Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη με αριθμό ISBN: 978-618-00-2739-6.

Η Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι ήταν παρόντες διαδικτυακά στην πλούσια συναισθημάτων Τελετή Βράβευσης, που ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε για την Απονομή του ‘Βραβείου Ανθρωπισμού’ στις δύο φωτεινές Προσωπικότητες της Ελλάδας και του Μεξικού, που με το έργο τους, παιδαγωγικό και κοινωνικό, για δεκαετίες διαπαιδαγώγησαν χιλιάδες νέους με ιδεώδη και στήριξαν την Κοινωνία και τον Άνθρωπο κι έδωσαν παράδειγμα σε Έλληνες και στην οικουμένη να εκτιμιούνται ο Άνθρωπος και η Ζωή – ανάλογα έπραξαν ο Ντυνάν και ο Πεσταλότζι.

Θεσσαλονίκη, 12/3/2021

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ