, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άγρια άλογα που είχαν εξαφανιστεί …επέστρεψαν

550_334_173554Πριν από είκοσι χρόνια τα εικονιζόμενα άλογα Przewalski είχαν εξαφανιστεί από τη φύση. Συνεχίζονταν όμως οι προσπάθειες αναπαραγωγής τους σε ειδικά καταφύγια κι έτσι έξι τέτοια άλογα, που γεννήθηκαν στον γαλλικό νότο, περνούν φέτος τον πρώτο τους χειμώνα στη Ρωσία.
Οι επιστήμονες φιλοδοξούν εκατό από τα απειλούμενα άλογα να βρεθούν στα εδάφη του Orenburg, περιοχή αυστηρά προστατευόμενη στα σύνορα με το Καζακστάν, παρθένα στέπα που διατηρήθηκε επειδή τόσα χρόνια ήταν στην ιδιοκτησία του στρατού, όπως λέει η Tatjana Zharkikh, επικεφαλής του προγράμματος επιστροφής των αλόγων στη φύση.
«Είναι μάλλον χαρούμενα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, παρά τη σφοδρή κακοκαιρία και τον παγετό με χιονόπτωση τον Ιανουάριο.
«Τα άλογα απολαμβάνουν τα παιχνίδια στο χιόνι, τους αρέσει να ξύνουν την πλάτη τους στη σκληρή παγωμένη επιφάνεια», προσθέτει, «δεν φοβούνται τον αέρα, το χιόνι, το κρύο… Αν τα άλογα Przewalski έχουν αρκετό φαγητό, είναι ουσιαστικά ανίκητα. Αν μπορούσαν να μας μιλήσουν θα μας έλεγαν πως θέλουν ένα ζεστό στάβλο, καθημερινή εύκολη τροφή, χόρτα, φρούτα… Αλλά είναι άγρια ζώα και πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον».
Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση του απειλούμενου είδους, «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς πριν θεωρήσουμε πως το άλογο Przewalski γλίτωσε από την εξαφάνιση», τονίζει ο Frederic Joly από τον Σύνδεσμο για τα εν λόγω άλογα στη Γαλλία, από τον οποίο προέρχονται και αυτά που επέστρεψαν στη ρωσική στέπα.
Σύμφωνα με την International Union for Conservation of Nature (IUCN), τα άλογα αυτά κάποτε ζούσαν στις στέπες Ευρώπης και Ασίας στη Μογγολία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το είδος ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα από τον Ρώσο εξερευνητή Nikolai Przhevalsky. Έτσι πυροδοτήθηκε το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον που οδήγησε σε βίαιη εκστρατεία αιχμαλωσίας αυτών των αλόγων.
Τα κοπάδια κυνηγήθηκαν άγρια μέχρι σχεδόν την εξαφάνισή τους με στόχο την αιχμαλωσία των νεαρών αλόγων, εξηγεί η Zharkikh, αλλά ευτυχώς διασώθηκαν αρκετά ώστε το είδος τους, έστω και σε αιχμαλωσία, να γλιτώσει την εξαφάνιση, κάτι που είχε ήδη συμβεί στη φύση.
Όλα τα 2000 άλογα που είναι σήμερα εν ζωή είναι απόγονοι των 12 αλόγων που πιάστηκαν στη φύση και η διαιώνιση του είδους από μια τόσο περιορισμένη «δεξαμενή» γονιδίων αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση.
Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» ήταν το γεγονός πως τα άλογα Przewalski μπορούν να ζευγαρώσουν με οικόσιτα, ήμερα άλογα γεννώντας γόνιμα υβρίδια, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να απειλείται το είδος.
Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε τα άλογα να επιστρέψουν στη φύση με απόλυτη ελευθερία αλλά οι επιστήμονες το απέρριψαν λόγω επικινδυνότητας και προτίμησαν την επιλογή της περιφραγμένης περιοχής.
Η αναζήτηση μέρους για την ασφαλή διαβίωση των αλόγων αυτών ανέδειξε και ακόμα κάτι: ακόμα και μέρη που δείχνουν ‘άγρια’, όπως η στέπα της Ρωσίας και της Μογγολίας, δεν είναι εντελώς ελεύθερα από ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι πολύ λίγα τα μέρη στον κόσμο που δεν υπάρχει ανθρώπινη επιρροή.real.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.