Αιμ.Χειλάκης στην Karfitsa: «Οι εθνικιστικές κορώνες δεν κάνουν καλό σε κανέναν» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Αιμ.Χειλάκης στην Karfitsa: «Οι εθνικιστικές κορώνες δεν κάνουν καλό σε κανέναν»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«Οποιοδήποτε έργο του Αρχαίου Αττικού Δράματος και αν διαλέξεις να αναπαραστήσεις στη σημερινή εποχή είναι τόσο σύγχρονο και τόσο μοντέρνο που είναι σχεδόν αποκαλυπτικό για τα πράγματα που θέλουμε να ρωτήσουμε και δεν τολμάμε», δήλωσε σε συνέντευξη του στην Karfitsa o Αιμίλιος Χειλάκης, ο οποίος συν-σκηνοθετεί την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με τον με τον Μανώλη Δούνια και θα ανέβει από την Πέμπτη 5 Ιουλίου στο θέατρο Κήπου.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Ο Αιμ.Χειλάκης θα ενσαρκώσει τον Κρέοντα και την Ευρυδίκη, η Αθηνά Μαξίμου την Αντιγόνη και τον Τειρεσία και ο Μιχάλης Σαράντης τους Αίμονα, Σκοπό και Ισμήνη. «Τα έργα αυτά μας βοηθούν να βάλουμε κάτω ερωτήσεις τις οποίες το μουδιασμένο και μπερδεμένο μας μυαλό αυτή τη σκοτεινή εποχή που ζούμε δεν μας επιτρέπει να βάλει σε τάξη. Έτσι, έρχεται ο Σοφοκλής και ρωτάει για σένα χωρίς εσένα», εξήγησε ο Αιμ.Χειλάκης.

Μιλώντας με τον ηθοποιό τον ρωτήσαμε και για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων. Ο ίδιος μας απάντησε ότι: «Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να το αναλύσουμε μέσα σε λίγες γραμμές. Αυτό το θέμα είναι πολύ δύσκολο γιατί πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η δική μας συνείδηση. Eίναι εθνική, εθνικιστική ή πατριωτική; Το πρώτο και το τρίτο είναι απολύτως σωστά και δεδομένα, ωστόσο οι εθνικιστικές κορώνες δεν κάνουν καλό σε κανέναν». Ο ίδιος επεσήμανε ότι: «όταν λένε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική θα πρέπει να σκεφτούμε πρώτα από όλα ότι η λέξη Μακεδονία είναι αρχαιοελληνική».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το πως διαχειρίζεται η κυβέρνηση ένα τέτοιο θέμα είτε είναι αριστερού είτε φιλελεύθερου πρόσημου είναι μια «καυτή πατάτα». «Εμείς αυτό πρέπει να το ξέρουμε και όταν πάμε να την βάλουμε στο στόμα μας θα πρέπει να προσέχουμε πως μιλάμε για αυτό το θέμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε πολίτες αυτού του κόσμου και όχι μια μικρή εθνικιστική ομάδα που βλέπει όλους τους άλλους σαν εχθρούς», τόνισε ο ηθοποιός.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ