, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αιχμές Γερουλάνου κατά Βενιζέλου

geroulanos_01
Κριτική στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ασκεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με άρθρο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο «Σοσιαλισμός και εξουσία».  Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, κάνει μία ιστορική αναδρομή, αναζητώντας τα αίτια του ποσοστού του κόμματος και της φυγής των ψηφοφόρων, καθώς επίσης θέτει πέντε ερωτήματα – θέματα τα οποία αφορούν στο «Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουν στην εξουσία» και δεν αναζητούν τα βαθύτερα αίτια της εικόνας που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ Γερουλάνος αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ συζητάει τα εξής θέματα :
1. «Θα στηρίξουμε κάποιο κόμμα να κυβερνήσει;»,
2. «Αν στηρίξουμε κάποιο κόμμα, θα είναι δεξιό ή αριστερό;»
3. «Στην κυβέρνηση που θα στηρίξουμε θα συμμετάσχουμε με “δικούς μας” υπουργούς;»
4. «Μήπως πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό και να συνεργαστούμε με άλλο κόμμα;», και
5. «Μήπως πρέπει να αλλάξουμε σύμβολα διότι με αυτά που έχουμε κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας;»
Αιχμές αφήνονται στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου και αναφέρει στο άρθρο του «Θα περίμενε κανείς ότι ένα κόμμα που πήγε από το 42% στο 8% θα αναρωτιόταν γιατί δεν μας θέλει ο λαός στην εξουσία και όχι τι πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε εκεί.
Το 1981, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είχε όραμα να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική κοινωνία. Το 2014, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πεισθεί ότι το εγχείρημα απέτυχε. Τι πήγε λάθος;»
Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ το 1981 για «ένα κράτος ανοικτό όπου κάθε εξουσία, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του, θα απέρρεε από το λαό και θα λογοδοτούσε σε αυτόν » όπου ο «κάθε πολίτης θα είχε ίση αξία, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις» και όπου «η κυβέρνηση και το κράτος θα εργαζόντουσαν για να προσφέρουν ίσες δυνατότητες σε κάθε Έλληνα, δηλαδή ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους και ίσες ευκαιρίες να δημιουργήσει» μέχρι το 2012 δεν είχαν αλλάξει καθώς « “Ο λαός στην εξουσία” του Ανδρέα Παπανδρέου, “Ο εκσυγχρονισμός” του Κώστα Σημίτη και “Το επιτελικό κράτος” του Γιώργου Παπανδρέου περιγράφουν την ίδια υπόσχεση για ένα κράτος που σχεδιάζει και υλοποιεί με τη συμμετοχή του πολίτη και λογοδοτεί σε αυτόν».
Η επίθεση γίνεται στο πρόσωπο του Ευάγγελο Βενιζέλου και αναφέρει πως το 1981 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα κράτος «κλειστό» σαν τη λειτουργία που παρέδωσε το 2012. Το πρόβλημα έγγιται στο ότι η εξουσία βρίσκεται σε ένα κεντρο το οποίο δε λογοδοτεί και από αυτό εξαρτώνται όλες οι δομές που δημιούργησαν όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ανεξάρτητες αρχές . Ο πολίτης δε μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα και αισθάνεται απαξιωμένος «για τρεις λόγους: τις σύνθετες και αδιαφανείς δομές του κράτους που αντί να εγγυώνται την κοινωνική προστασία και να προωθούν τη δημιουργία θέτουν εμπόδια, τα ισχυροποιημένα παράκεντρα εξουσίας τα οποία λειτουργούν με τους δικούς τους αδιαφανείς κανόνες, και την κρίση που πολλαπλασιάζει την έκθεση του πολίτη στην ασυδοσία του κράτους».
Μάλιστα είναι ιδιαίτερα δηκτικός για τον πρόσφατο ανασχηματισμό: «Το ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ σήμερα ασχολούμαστε εμμονικά με το πόσους υπουργούς έχουμε «δικούς μας» στην κυβέρνηση, είναι βαθύτατα προσβλητικό για κάθε Έλληνα. Ιδιαίτερα, για όσους πίστεψαν σε μας.»
Τέλος, ο κ. Γερουλάνος τονίζει πρέπει να υπάρχουν προτάσεις, είτε βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μέσα στη κυβέρνηση είτε εκτός ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές δομές και συλλογικές προτεραιότητες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.