Αλ. Τσίπρας: Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Την απόφαση του να ζητήσει τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την εκδήλωση του κόμματός του.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζητά για τους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης παρότι πρόκειται για ένα σχέδιο που υπερβαίνει τη θητεία της. «Αν ζήσουμε ξανά την κατασπατάληση πόρων σε ημέτερους όπως στη πανδημία θα πάμε πίσω αντί να πάμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν αρκεί να έχουμε στόχους για το που θα πάμε, αλλά και ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για να μην μείνουν πίσω οι μισοί. Στο πλαίσιο αυτό η δημοκρατία και λογοδοσία είναι κυρίαρχο στοιχείο».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Έχουμε δύο συγκρουόμενες φιλοσοφίες. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται από το χθες από το 1990, και αυτό ενώ ο κόσμος ακόμη και η Ευρώπη αλλάζει έστω και με πιο αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση προωθεί ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, μείωση της φορολογίας με συνέπειες στο κοινωνικό κράτος, μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με αυτές τις προτάσεις ο κίνδυνος είναι να χάσουμε ξανά το τρένο της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το δικό μας Σχέδιο. Εμείς θα επιδιώξουμε μία προοδευτική κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορεί να υλοποιηθεί μετά από αναθεώρηση σε συνεννόηση με την ΕΕ. Η Ευρώπη επίσης κινδυνεύει να χάσει το τρένο. Δεν είναι η σύγκριση μόνο η ποσοτική στις δαπάνες, αλλά και η ποιότητα, η μείωση των ανισοτήτων δεν είναι στόχος της ΕΕ. Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό για να μην χάσει η Ευρώπη το τρένο».

Κάνοντας την σύγκρισή ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανέφερε: «Η ΕΕ έχει 120 εκατ. περισσότερους κατοίκους από τις ΗΠΑ αλλά οι δαπάνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν 5,5 τρισ. και η ΕΕ μόλις 750 δισ. Τα μεγέθη είναι συντριπτικά. Παρότι τα χαιρετίζουμε γιατί είναι μέτρα έξω από την μέχρι τώρα νοοτροπία της ΕΕ, είναι ακόμη πολύ πίσω».

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση λέγοντας ότι είναι απαραίτητο οι πολιτικές να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Τοποθετήθηκε και για τα θέματα Παιδείας λέγοντας ότι «τα περισσότερα χρήματα του Σχεδίου Ανάκαμψης θα πάνε στα κέντρα κατάρτισης παρά στα Πανεπιστήμια… Επίσης μια σειρά τμήματα μετά την μείωση των εισακτέων κατά 25.000 θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ευκαιρία για να διατεθούν πόροι όχι μόνο σε υλικοτεχνικές υποδομές αλλά σε προγράμματα για να βελτιωθούν τα Πανεπιστήμια».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είπε ότι η πρόταση της κυβέρνηση προβλέπει την ενίσχυση της ανάπτυξης και θεωρεί ότι τα οφέλη θα διαχυθούν και προς τα κάτω. «Για εμάς το επίπεδο των μισθών και το κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας», είπε. Σημείωσε ακόμη ότι «σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης το πακέτο θα πάει σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η δική μας είναι στοχευμένη να πάει σε πολλούς».

Σημείωσε ακόμη ότι δεν ξέρει το επιτελικό κράτος της ανάγκες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αν δεν ενεργοποιήσει την αυτοδιοίκηση και τα κινήματα. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει μόνο η ενεργειακή και ψηφιακή ανισότητα αλλά και την θεσμική ανισότητα και πρόσθεσε ότι μία ακόμη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις είναι ότι η ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζει και την θεσμική ανισότητα. Σημείωσε ακόμη ότι ακόμη και η ΕΕ έχει ξεφύγει και έχει απομακρυνθεί από την θέση ότι η αγορά θα λύσει από μόνη της την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός, υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα, η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή υστέρηση, μιας και η πρόσκαιρη ανάπτυξη μέχρι το 2000 έσκασε σαν φούσκα. Υπάρχει αναπτυξιακό έλλειμμα: έχουμε κλειστή οικονομία, έχουμε λιγότερο μέσο όρο επενδύσεων και έχουμε απαράδεκτη υψηλή ανεργία καθώς και μισθούς που πέρασαν μία μεγάλη πτώση. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ενσωματώσει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό. Η ελληνική οικονομία θα αλλάξει παντού. Το ζητούμενο είναι η πράσινη μετάβαση να συμβατή με τις δυνατότητες της οικονομίας να αναπτυχθεί. Πρέπει να κάνουμε τρία βασικά πράγματα: το πρώτο να αποκαταστήσουμε ισχυρές δημόσιες πολιτικές, το δεύτερο είναι η χρηματοδότηση που πρέπει να εγκαταλείψει τον οριζόντιο χαρακτήρα και το τρίτο είναι να επιλύσεις τους αδιανόητους αναχρονισμούς που κληρονομήσαμε από το παρελθόν».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι η ΕΕ άφησε βαθμούς ελευθερίας για να κινηθούν οι κυβερνήσεις και ότι κάποιο περιθώριο αναθεώρησης θα υπάρξει από τις επόμενες κυβερνήσεις, που φυσικά δεν θα αφορά έργα που θα είναι σε εξέλιξη. Έκανε σύγκριση ανάμεσα στο Σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «έχουμε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες».

Ακολούθως εξήγησε: «Ενώ έχουμε την πιο ελαστική αγορά εργασίας στην Ευρώπη η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση. Ενώ έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβίωσαν της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία η κυβέρνηση αναδεικνύει ως πρόβλημα ότι πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό τους. Στην φορολογία μιλάει για μείωση, όταν η παγκόσμια συζήτηση είναι για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης μιλάει για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα που τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν τα περισσότερα. Εμείς λέμε ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας οδήγησε στην καθήλωση των μισθών ακόμη και σε περίοδο ανάπτυξης και ότι η μείωση της φορολογίας οδηγεί σε μείωση περιορισμό του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ