Alexander Vinnik: Ήμουν υπάλληλος της BTC-e – δεν «ξέπλυνα» χρήματα - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Alexander Vinnik: Ήμουν υπάλληλος της BTC-e – δεν «ξέπλυνα» χρήματα

Της Δέσποινας Κρητικού

O 39χρονος Alexander Vinnik μιλά μέσα από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο και αποκαλύπτει πως λειτουργούσε η πλατφόρμας  BTC-e στην οποία όπως λέει ήταν  τεχνικός σύμβουλος.  «Για να κάνω το ξέπλυμα έπρεπε τα χρήματα να είναι δικά μου. Δεν είναι δικά μου τα χρήματα και ούτε αποκόμιζα κέρδος από αυτό. Κέρδος αποκόμιζε η btc-e και εγώ πληρωνόμουν για τις υπηρεσίες που παρείχα σ’ αυτήν» εξηγεί ο Vinnik.

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα κρυπτονομίσματα;

Ασχολούμουν με την τεχνολογία των υπολογιστών από μικρός. Τυχαία είδα την προοπτική που έχουν τα κρυπτονομίσματα και ιδίως το bitcoin, όταν αυτό ήταν ακόμα άγνωστο. Μου άρεσε που οι συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα και χωρίς μεσάζοντες.

Γνωρίζατε ότι ήταν παράνομη πράξη;

Όχι. Γνώριζα ότι αυτές οι πράξεις δεν ρυθμίζονται από τη ρωσική νομοθεσία. Αντιλαμβανόμουν το ρίσκο που υπήρχε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να γνωρίζω ότι οι πράξεις μου ήταν παράνομες. Άλλωστε γνωρίζω ήδη τώρα ότι το πλαίσιο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα δεν έχει ρυθμιστεί πλήρως, παρά μόνο από ορισμένες χώρες. Μπορώ να πω όμως με βεβαιότητα, ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν με μανία να ορίσουν το πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις παγκόσμιες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα για να ελέγξουν τις χρηματικές ροές που υπάρχουν σε αυτό.

Πως λειτουργούσε το σύστημα;

Το σύστημα, αν και φαίνεται περίπλοκο, είναι απλό. Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Ουσιαστικά είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα πορτοφόλι, στο οποίο είναι κατατεθειμένα τα χρήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα μεταξύ 9 και 25 Ιουλίου 2017, όντας σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής και έχοντας στην κατοχή μου τον φορητό μου υπολογιστή (ο οποίος έχει κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές και βρίσκεται στην κατοχή τους μέχρι και σήμερα), όπου είχα καταγεγραμμένα ονόματα πελατών, διευθύνσεις και τις συναλλαγές που αυτοί έκαναν, καθώς και όλα τα στατιστικά στοιχεία για να κάνω σωστή εκτίμηση της κάθε συναλλαγής ως τεχνικός σύμβουλος, εισήλθα και εξήλθα πολλές φορές στην πλατφόρμα btc-e, δηλ. στο website btc-e.com, όπου έκανα συναλλαγές σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα για λογαριασμό πελατών μου, εγκατεστημένων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Δηλαδή, όποιος ήθελε να αγοράσει, bitcoins έπρεπε να έχει κατατεθειμένα στον τραπεζικό του λογαριασμό τα αντίστοιχα χρήματα προκειμένου να αγοράσει ή αντίστροφα όποιος ήθελε να πουλήσει bitcoin έπρεπε να βρει στην πλατφόρμα υποψήφιους αγοραστές και αν η τιμή πώλησης ήταν συμφέρουσα, θα μπορούσε να πουλήσει. Η πλατφόρμα έπαιρνε προμήθεια για κάθε συναλλαγή. Τις συναλλαγές τεχνικά τις διευκόλυνα εγώ ο ίδιος. Έτσι λειτουργούσε το σύστημα.

Όταν ήρθε το πρώτο ένταλμα σύλληψης  σκεφτήκατε να σταματήσετε;

Βρισκόμουν σε διακοπές στη  Χαλκιδική  και δεν γνώριζα ότι αυτό που κάνω είναι παράνομο. Σοκαρίστηκα όταν με συνέλαβαν. Στη συνέχεια, αφού άκουσα το κατηγορητήριο και συμβουλεύτηκα τους δικηγόρους μου, κ.κ. Ηλία Σπυρλιάδη και Timofey Mousatov, κατάλαβα ότι για τις ΗΠΑ αυτό που έκανα είναι παράνομο. Μέχρι τώρα δε, δεν μπορώ να καταλάβω, πως συνδέομαι εγώ, όντας απλός τεχνικός σύμβουλος, σε ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι χρήματα που δεν ήταν δικά μου. Μόλις κατάλαβα το βάρος του κατηγορητηρίου εννοείται πως σκέφτηκα να σταματήσω, αλλά ήταν ήδη αργά.

Πώς απαντάτε στις κατηγορίες για εκβιασμό και «ξέπλυμα» που σας αποδόθηκαν ;

Δεν είμαι προγραμματιστής που δημιουργεί κακόβουλα λογισμικά. Δεν γνωρίζω πως γίνεται αυτό και δεν ξέρω ποιοι μόλυναν τους υπολογιστές διαφόρων θυμάτων για να τους εκβιάσουν με λύτρα. Δεν θα μπορούσα να είμαι εγώ, γιατί δεν γνωρίζω όπως, σας είπα, πως γίνεται η διαδικασία. Όσον αφορά το ξέπλυμα, για να κάνω το ξέπλυμα έπρεπε να χρήματα να είναι δικά μου. Δεν είναι δικά μου τα χρήματα και ούτε αποκόμιζα κέρδος από αυτό. Κέρδος αποκόμιζε η btc-e και εγώ πληρωνόμουν, μεταξύ άλλων, και από την πλατφόρμα για τις υπηρεσίες που παρείχα σ’ αυτήν.

Είχατε πολλούς πελάτες;

Η πλατφόρμα btc-e  ήταν ένας από τους πελάτες που εξυπηρετούσα, ως εξειδικευμένος τεχνικός σύμβουλος σε θέματα blockchain. Οι πελάτες  μου ήταν πάρα πολλοί, απ όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις.

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ