Αλεξία Καλανταρίδου: «Στην Φινλανδία στόχος ήταν να αρχίσει το πρωτάθλημα, όχι το λουκέτο...» - Karfitsa.gr
Αθλητικά Πρόσωπα

Αλεξία Καλανταρίδου: «Στην Φινλανδία στόχος ήταν να αρχίσει το πρωτάθλημα, όχι το λουκέτο…»

Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο

Η Αλεξία Καλανταρίδου μπορεί να αισθάνεται πως είναι από τις τυχερές αθλήτριες της Ελληνικής Πετοσφαίρισης που κατάφερε να… αποδράσει από την μίζερη ελληνική πραγματικότητα, παίρνοντας μεταγραφή στη Φινλανδική, Όρπο. Βέβαια, και η ίδια αλλιώς τα περίμενε όταν το καλοκαίρι υπέγραφε στη Λαμία. Η πανδημία, το «λουκέτο» και η αδυναμία Κυβέρνησης-Λοιμοξιολόγων να βρουν μια λύση, την οδήγησε στην μοναδική επιλογή που είχε. Να λύσει το συμβόλαιό της και να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα της στο εξωτερικό. Δυστυχώς τη δική της τύχη δεν είχαν άλλες συναθλήτριες της που βλέπουν την καριέρα τους να τερματίζεται πρόωρα αναγκασμένες να βρουν αλλού… καταφύγιο προκειμένου να μπορέσουν να βιοποριστούν. Η 26χρονη διεθνής ακραία μίλησε στην «Karfitsa» και περιέγραψε δίχως περιστροφές την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό βόλεϊ.

– Πως βιώνεις αυτή τη νέα πρόκληση της καριέρας σου, αγωνιζομένη στη Φινλανδία, μία χώρα τόσο μακρινή από τη δική μας…

«Το διάστημα που βρίσκομαι στη Φινλανδία είναι μικρό. Είμαι μόλις 2,5 μήνες, αλλά μπορώ να πω πως ο χρόνος τρέχει γρήγορα εδώ. Το πρόγραμμα είναι επίπονο, με διπλούς αγώνες ανά εβδομάδα. Αυτό όμως που βρήκα είναι έναν σύλλογο οργανωμένο, που λειτουργεί σε απίστευτα οργανωμένα πρότυπα και φροντίζει ώστε να μην μας λείπει τίποτα. Εδώ ακόμα και τώρα είναι όλα ανοικτά, και η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Οι αγώνες στο πρώτο διάστημα ήταν με ανοικτές θύρες, όμως τώρα επειδή υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων, έκλεισαν τα γήπεδα, όμως και πάλι δεν υπάρχει αυτό το lockdown όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα. Ακόμα και εμείς οι αθλήτριες δεν είναι υποχρεωτικό να υποβαλλόμαστε σε εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού».

– Ποιες οι βασικές διαφορές που έχεις εντοπίσει συγκριτικά με την Ελλάδα;

«Μεγάλες. Η Φινλαδική Ομοσπονδία εν αντιθέσει με την Ελληνική έχει πάρει μέτρα, έχει μεριμνήσει για τις ομάδες, παρέχει στους συλλόγους όλα όσα απαιτούνται ώστε το πρωτάθλημα να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί όπως φαίνεται κανονικά. Υπάρχει ξεκάθαρο υγειονομικό πρωτόκολλο, κανόνες που τηρούνται και επιδίωξή τους ήταν πως θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα και όχι το πως θα μείνουν αδρανή».

– Θεωρείς πως το παρατεταμένο «λουκέτο» στο βόλεϊ γυναικών στην Ελλάδα θα οδηγήσει το άθλημα στην πλήρη διάλυσή του;

«Δεν το πιστεύω αυτό διότι στην Ελλάδα, όσο κι αν θέλουμε να θεωρούμε την Α1 γυναικών επαγγελματική κατηγορία, επί της ουσίας δεν είναι. Μπορεί οι απαιτήσεις για μία αθλήτρια να είναι αυξημένες, όμως αγωνιζόμαστε ουσιαστικά σαν ερασιτέχνες. Εξάλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε το παραμικρό προνόμιο επομένως για ποια επαγγελματική κατηγορία μιλάμε; Ας ελπίσουμε αυτό το «λουκέτο» να δημιουργήσει τις βάσεις και να μας αφυπνίσει ώστε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να μην παραμείνουμε για μία ακόμα φορά αδρανής».

– Οι πρώην συναθλήτριές σου, όσες παρέμειναν στην Ελλάδα και αγωνιούν για την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων πως αντιμετωπίζουν την όλη αυτή κατάσταση;

«Συζητάω καθημερινά μαζί τους. Με την κατάσταση αυτή το πιο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το βιοποριστικό. Όσες αθλήτριες βρήκαμε μια πρόταση και αποχωρήσαμε δεν ήταν κάτι που το θέλαμε. Αλλά η αναμονή και η αβεβαιότητας μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Όσα κορίτσια έμειναν, είχαν και έχουν ακόμα την ελπίδα να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όμως μέχρι και τώρα αυτό δεν συμβαίνει και είναι λυπηρό».

– Υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στο ελληνικό γυναικείο βόλεϊ;

«Εάν ρίξουμε μια γενική ματιά γύρω μας η απογοήτευση είναι αυτή που κυριαρχεί παντού. Δεν θα πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας όμως για ένα καλύτερο μέλλον. Παραμένω αισιόδοξη και νομίζω υπάρχουν λύσεις για να αναδειχθεί το ελληνικό βόλεϊ αρκεί να βρεθούν άτομα με γνώσεις που θέλουν να βοηθήσουν. Θέλει φρέσκα πρόσωπα με ιδέες, με νέα πρότζεκτ, με τμήματα ακαδημιών, ώστε να δημιουργηθούν νέες κυψέλες αθλητριών».

Από την έντυπη karfitsa

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ