«Αν δώσω αυτό που μου ζητάς, καλύτερα να βγάλω εισιτήριο για άλλη χώρα» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτική

«Αν δώσω αυτό που μου ζητάς, καλύτερα να βγάλω εισιτήριο για άλλη χώρα»

"Εγώ αυτό δεν το κάνω"

merkel- tsipras

Στην επιφάνεια βγαίνουν ολοένα και περισσότερα παρασκήνια από τη δραματική Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες.

Το Reuters αποκαλύπτει την «ατάκα» του Αλέξη Τσίπρα στην Ανγκελα Μέρκελ όταν αυτή τον πίεζε στις 06:00 τα ξημερώματα ώστε το ενιαίο Ταμείο που θα δημιουργηθεί να έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει αδύναμος στον γκρίζο ουρανό των Βρυξελλών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Αιτία, η έντονη διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ για την έδρα του ενιαίου Ταμείου, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Αλαστερ ΜακΝτόναλντ, επικαλούμενος πηγές μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Τσίπρας ήταν ένα βήμα πριν από τη ρήξη και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στη Μέρκελ ότι αν έδινε την έγκρισή του στη συγκεκριμένη απαίτησή της, θα ήταν προδοσία προς την Ελλάδα, λέγοντάς της χαρακτηριστικά ότι ήθελε να ταπεινώσει αυτόν και την αριστερή κυβέρνησή του και όχι να βρεθεί λύση.

Μια δεύτερη πηγή, επίσης μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής, φέρνει στην επιφάνεια και μια «ατάκα» του Τσίπρα, η οποία φαίνεται να έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων: «Αν πω ναι και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Ολοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω».

Τελικά, η γερμανική πλευρά έκανε πίσω, όπως αναφέρει το Reuters, και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Υπήρχε μεγάλη ανακούφιση, γιατί στις 6 το πρωί φτάσαμε πολύ κοντά στο χειρότερο σενάριο», ανέφερε επίσημη πηγή.

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ