Πως να σώσετε μία ανθρώπινη ζωή (ΒΙΝΤΕΟ) - Karfitsa.gr
Υγεία

Πως να σώσετε μία ανθρώπινη ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτες βοήθειες σε σπίτι, δρόμους, τροχαία, καταστροφές (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΒΙΝΤΕΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ)

Της Έλενας Καραβασίλη

Φωτορεπορτάζ / ΒΙΝΤΕΟ Σάββας Αυγητίδης 

Μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης, άνθρωποι ηλικίας από 13 έως 61 ετών, σώζουν ζωές που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Ο λόγος για τους εθελοντές που απαρτίζουν το σώμα νοσηλευτών και Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Η γνώση στοιχειωδών πραγμάτων που αφορούν στις πρώτες βοήθειες μπορεί να σώσει μία ζωή, ενώ η άγνοια μπορεί και να τη στερήσει», λένε στην Karfitsa η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και ο αρχηγός  του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Με ιστορία από το 1931 και την αρχική επωνυμία  Σχολή  Εθελοντών  Τραυματιοφορέων – Σαμαρειτών, το σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών έχει επέμβει σε εκατοντάδες περιστατικά, σώζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. «Εκπαιδευόμαστε για να παρέχουμε βοήθεια σε ένα έκτακτο γεγονός, από πλημμύρες μέχρι σεισμούς. Εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, καλύπτουμε τις εκδηλώσεις στις οποίες μας καλούν. Χαρακτηριστικά πηγαίνουμε στους αγώνες εντός έδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επίσης καλύπταμε υγειονομικά την έκθεση βιβλίου», λέει o Αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Μανώλης Πρώιμος. Το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών έχει εγγεγραμμένα 2.500 μέλη εκ των οποίων ενεργά είναι τα 200. «Γίνεται συνεχής επανεκπαίδευση των εθελοντών μας και ετήσια αξιολόγηση», συμπληρώνει ο ίδιος.

kentriki/ Σάββας Αυγητίδης

«Αν προσπαθήσει κάποιος να παρέχει βοήθεια στο συνάνθρωπό του, χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, τότε μπορεί και να του κάνει κακό. Για παράδειγμα σε συμβάν πνιγμού κάποιος που δε γνωρίζει, πρέπει να κάνει μη κολυμβητική διάσωση», επισημαίνει ο κ. Πρώιμος. Και συνεχίζει: «αν μπορούμε να ρίξουμε κάτι, ένα σωσίβιο ένα κλαδί για να πιαστεί ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κίνδυνο το κάνουμε. Εάν μπούμε στο νερό για να τον σώσουμε- χωρίς να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις- μπορεί να κινδυνεύσουμε και εμείς οι ίδιοι». Ο αρχηγός επισημαίνει πως έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τα βασικά, ακόμη και για το πώς θα καλέσουμε βοήθεια. «Πάνω στον πανικό, έχει τύχει να γίνεται η κλήση στο κέντρο άμεσης βοήθειας και να μη δίνουν οδό και αριθμό όπου πρέπει να πάει το ασθενοφόρο. Αυτός είναι πολύτιμος χρόνος που χάνεται», λέει χαρακτηριστικά.

arxhgos swmatos samareitwn

Αναφερόμενος σε περιστατικό τροχαίου ατυχήματος, ο κ. Πρώιμος τονίζει πως είναι σημαντικό να ασφαλίσουμε την περιοχή, ώστε να μην προκληθούν και άλλα ατυχήματα. «Βοήθεια είναι και το να κρατήσεις μακριά τον κόσμο που θα μαζευτεί από περιέργεια είτε για να βοηθήσει χωρίς όμως να ξέρει», λέει. Όπως σημειώνει, σημαντικός είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ο συναισθηματικός παράγοντας. «Αν κινδυνεύει ένας δικός μας άνθρωπος είναι καλύτερα να βοηθήσει κάποιος ξένος, αρκεί να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, διότι εμάς τους ίδιους μας κυριεύει το συναίσθημα και μπορεί να κάνουμε κάτι λάθος», επισημαίνει.

«Αν γνωρίζουμε πώς να παρέχουμε πρώτες βοήθειες, θα βοηθήσουμε πρώτα απ’ όλα τους δικούς μας ανθρώπους γιατί με αυτούς είμαστε όλη μέρα. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να παρακινήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, να μάθουν να δίνουν τις πρώτες βοήθειες», τονίζει ο κ. Πρώιμος. «Για παράδειγμα σε περίπτωση ανακοπής που θα χρειαστεί να κάνουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, είναι μία διαδικασία πολύ απλά αλλά και πολύ συγκεκριμένη! Πρέπει να έχεις τις γνώσεις, δεν αρκεί π.χ. να το έχεις δει στην τηλεόραση».

Φοιτητές, γονείς και… συνταξιούχοι

eruthros stauros

Είναι οι αφανείς ήρωες που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και σε περίπτωση κινδύνου, με ψυχραιμία σώζουν τις ζωές των συνανθρώπων μας. Η Μαρία Ασκαρίδου είναι φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανήκει στο σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2011. Όπως εξηγεί η 22χρονη Μαρία, ο εθελοντισμός και η παροχή βοήθειας στο συνάνθρωπο είναι κάτι που πάντα την ενδιέφερε.

askaridou

«Ήθελα να κάνω κάτι στη ζωή μου που να μου δίνει ενέργεια αλλά παράλληλα να μπορώ μέσα από αυτό να βοηθάω τους συνανθρώπους μου. Η θεία μου είναι εθελόντρια την κοινωνική πρόνοια και έτσι μου πρότεινε να μπω στο σώμα Σαμαρειτών», λέει. Η ίδια σημειώνει πως η ανάγκη που οδηγεί έναν άνθρωπο να μάθει να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, προκύπτει συνήθως από το γεγονός ότι ήταν κάποτε παρόν σε ένα συμβάν και δεν μπόρεσε να βοηθήσει. «Ακόμα και στο πιο απλό περιστατικό, όπως είναι η λιποθυμία, εάν δε ξέρεις τι να κάνεις δεν μπορείς και να βοηθήσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ακόμη και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να ξέρουμε τι μας συμβαίνει αν νοιώσουμε κάποια αδιαθεσία και έτσι να φροντίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό», καταλήγει.

tsiatsos

Ο Ιωάννης Τσιάτσος είναι ιδιωτικός υπάλληλος και πατέρας δύο παιδιών. Η ενασχόλησή του με το σώμα Σαμαρειτών ξεκίνησε το 2012, όταν αποφάσισε να παρακολουθήσει τα μαθήματα πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Ξεκίνησα καθαρά από ενδιαφέρον για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στην παροχή πρώτων βοηθειών. Ο εθελοντισμός προέκυψε στην πορεία. Όταν είδα το έργο του Ερυθρού Σταυρού, θέλησα να συμμετέχω και εγώ ενεργά», λέει. Ήταν αρκετά τα περιστατικά- όπως αναφέρει ο ίδιος- όπου ο κ. Τσιάτος ήταν παρόν, όμως δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. «Είμαι γονέας. Το ενδεχόμενο να τραυματιστούν τα παιδιά μου είναι πιθανό. Έτσι θεώρησα πως όσα περισσότερα γνωρίζω τόσο το καλύτερο είναι για μένα αλλά και για την οικογένειά μου». Μέχρι σήμερα ο ίδιος δεν έχει χρειαστεί να επέμβει σε κάποιο σοβαρό περιστατικό με τον Ερυθρό Σταυρό και όπως λέει χαρακτηριστικά, «ελπίζω να είμαστε αχρείαστοι. Στο εργασιακό μου περιβάλλον όμως, λιποθύμησε μία συνάδελφος η οποία χτύπησε ελαφρώς κατά την πτώση. Έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις, μπόρεσα να τη βοηθήσω μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Είναι κάτι που μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση».

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ