, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αν ψηφιστεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα πάμε σε αποχή»

dikastiria 095
Της Γιώτας Ρουμελιώτη / Φωτο Σάββας Αυγητίδης
Το επάγγελμα των δικηγόρων μπορεί να μην πλήττεται άμεσα από τα νέα μέτρα που επέβαλλαν οι δανειστές αλλά ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 22 Ιούλιου, αποτελεί casus belli καθώς οι δικηγόροι προσανατολίζονται σε νέο κύκλο αποχής από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση που ψηφιστεί.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, παρά το συντριπτικό ΟΧΙ της τάξεως του 93% του δημοψηφίσματος των Ελλήνων δικηγόρων, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τον νέο κώδικα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να προχωρήσουν σε αποχή. «Για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχαμε κάνει πριν από έξι μήνες δημοψήφισμα στο οποίο είχε βγει κατά 93% ότι δεν το αποδεχόμαστε. Ένα σχέδιο που είχε προτείνει η τότε κυβέρνηση και το οποίο είναι αντίθετο με την επιτάχυνση της πολιτικής διοίκησης και στρέφεται εναντίον του πολίτη και όχι εναντίον του δικηγόρου», λέει και συνεχίζει: «Αν το επαναφέρουν για εμάς είναι αιτία πολέμου. Οι δικηγόροι όλης της χώρας έχουμε πει ΟΧΙ και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Θα προχωρήσουμε σε νέα αποχή καθηκόντων».
«Στρέφεται ενάντια στην κοινωνία»
 
F2-NIKOΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣΟ κ. Βαλεργάκης τονίζει επισταμένως ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και όλα όσα φέρνει μαζί του, στρέφονται κατά της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών και όχι κατά των δικηγόρων. «Ο κώδικας επιβλέπει πολλαπλές κατασχέσεις και στην κατάταξη, στον πλειστηριασμό προηγείται η τράπεζα ακόμα και έναντι του δημοσίου. Η τακτική διαδικασία καταργεί την εξέταση του μάρτυρα. Όλα αυτά είναι συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη. Δεν αφορούν τόσο το επάγγελμα του δικηγόρου αλλά στρέφονται εναντίον της ελληνικής κοινωνίας». Επίσης ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό αίτημα. «Τα συμφέροντα των δικηγόρων έρχονται σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι συντεχνιακό το αίτημά μας. Ωστόσο, επιβαρύνεται η δουλειά μας. Οι δικηγόροι δυσκολεύονται όταν δεν εξετάζονται μάρτυρες στα δικαστήρια. Με τις ένορκες βεβαιώσεις, επιβαρύνεται πολύ περισσότερο η δουλειά των δικηγόρων και των δικαστηρίων», λέει.
«Προηγούνται οι τράπεζες έναντι του δημοσίου»
«Όχι μόνο δεν επιταχύνεται η πολιτική διοίκηση αλλά είναι επιζήμιο τόσο για το ελληνικό κράτος, όσο και για τους πολίτες», δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί πως το δημόσιο θα χάσει και δεν θα κερδίσει. «Αφορά άμεσα τους πολίτες γιατί τίθεται σε κίνδυνο η περιουσία τους αλλά και το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε υποστηρίξει ότι είναι επιζήμιο για το ελληνικό δημόσιο γιατί προηγούνται οι τράπεζες έναντι του δημοσίου στην είσπραξη του εκπλειστηριάσματος», τονίζει.
«Μας το επιβάλλουν»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που με πρόσχημα την επιτάχυνση της πολιτικής δίκη αναιρεί βασικές αρχές του δικαίου, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ισχύοντος συστήματος απονομής πολιτικής δικαιοσύνης και περιορίζει ή/και υποβαθμίζει θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος τον Δεκέμβρη του 2014. Αυτό προξενεί εντύπωση στον κ. Βαλεργάκη ο οποίος λέει: «Το περίεργο είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση κατακεραύνωνε τον κώδικα και μας έλεγε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, τώρα έρχεται και φέρνει αυτούσιο, το ίδιο νομοθέτημα. Κι αυτό παρ’ όλο που λειτουργεί από τον Απρίλιο μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μια επιτροπή που θα φτιάξει αυτές τις διατάξεις, όπως επιθυμεί όλος ο νομικός κόσμος, οι δικαστές όπως και ο Άρειος Πάγος. Τους πιέζουν οι δανειστές αλλά θα έπρεπε να έχουν το σθένος να πουν ΟΧΙ».
«Τα μέτρα μας επηρεάζουν όπως όλους»
«Οι δικηγόροι είναι φορολογούμενοι πολίτες και επιβαρύνονται όπως όλοι με τα νέα μέτρα», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΔΣΘ και συνεχίζει: «Με όλα αυτά τα μέτρα πλήττεται άμεσα και ο δικηγόρος που είναι Έλληνας, με τη φορολογία που πάει από το 26% στο 29% , με την αύξηση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Αυτά επιβαρύνουν και το νοικοκυριό του δικηγόρου. Δεχόμαστε την πίεση που δέχονται όλοι», καταλήγει ο κ. Βαλεργάκης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.