, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Αναδάσωση: πώς φυτεύουμε ένα δισεκατομμύριο δέντρα κάθε χρόνο; (video)

Οι μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές -γνωστές και ως drones– χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών: από την ερασιτεχνική ή επαγγελματική φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση έως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας της άγριας ζωής, ειδικά στην Αφρική.
Η BioCarbon Engineering αναπτύσσει ένα νέο τρόπο αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας προς όφελος του περιβάλλοντος: χρησιμοποιεί drones σε επιχειρήσεις αναδασώσεων και ανάσχεσης της αποψίλωσης των δασών σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα καταφέρει να αντισταθμίσει την μεγάλης κλίμακας αποδάσωσηπου συντελείται σε όλο τον πλανήτη με αντίστοιχης κλίμακας αναδάσωση χάρη στις πλέον προηγμένες τεχνολογίες. Η καταστροφή των παγκοσμίων δασών λόγω υλοτόμησης, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, εντατικής καλλιέργειας της γης και επέκτασης των αστικών κέντρων μεταφράζεται σε 26 δισεκατομμύρια δέντρα ετησίως.

—Το σύστημα της BioCarbon Engineering
Το σύστημα φύτευσης δέντρων με drones που αναπτύσσει η βρετανική BioCarbon Engineering στοιχίζει ένα κλάσμα, που δεν ξεπερνά το 15%, των συμβατικών μεθόδων αναδάσωσης, ενώ η ταχύτητα είναι ασύγκριτη. Τα μικρά αεροσκάφη μπορούν να φυτεύσουν δεκάδες χιλιάδες δέντρα κάθε μέρα και να πετύχουν τον στόχο του ενός δισεκατομμυρίου νέων φυτεμένων δέντρων.
Το πρωτότυπο drone εξασφάλισε πέρυσι χρηματοδότηση 20 χιλιάδων στερλινών από το Κέντρο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Σκολ.
Το σύστημα αναδάσωσης της BioCarbon Engineering δεν βασίζεται μόνο στη σπορά από αέρος, αλλά η αναδάσωση γίνεται στοχευμένα μετά από ανάλυση στοιχείων του εδάφους ώστε να καταρτιστούν αναλυτικοί τρισδιάστατοι χάρτες υψηλής ανάλυσης.
Στη συνέχεια, τα drones εκτελούν “σπορές ακριβείας” σε αυτές τις περιοχές εκτοξεύοντας στο έδαφος με πεπιεσμένο αέρα “πακετάκια” γονιμοποιημένων σπόρων περιβεβλημένων από θρεπτική υδρογέληώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα.
Μετά τη σπορά, τα drones θα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναδασωμένων περιοχών ώστε να γίνεται δυνατή η αξιολόγηση της αποκατάστασης των περιοχών.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αναδάσωση με drones είναι αποτελεσματικότερη από τη συμβατική μέθοδο με το χέρι διότι γίνεται με γονιμοποιημένους σπόρους, μειώνει τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και άρα το κόστος, ενώ η χαρτογράφηση των αναδασωμένων περιοχών επιτρέπει την εξαγωγή ανεκτίμητων συμπερασμάτων για τα μοντέλα σποράς, τη μορφολογία του εδάφους και τον σωστό χρόνο για τη σπορά.
Ωστόσο, δεν λείπουν τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας σε σύγκριση με τη συμβατική αναδάσωση από εκπαιδευμένους δασοκόμους, οι οποίοι επιλέγουν τα σημεία και το βάθος της σποράς ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να ριζώσουν τα μικρά δέντρα.
Επειδή μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια έως ότου δούμε αυτή την τεχνολογία να εφαρμόζεται στην πράξη -για την Ελλάδα δεν το συζητάμε- ας φυτέψουμε κανά δέντρο στην αυλή ή στο μπαλκόνι μαςκαι ας κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την προστασία και τη διατήρηση των δασών μας.

econews

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.