Αναδίπλωση του ΥΠΟΙΚ για το φορολογικό - Karfitsa.gr
Οικονομία

Αναδίπλωση του ΥΠΟΙΚ για το φορολογικό

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το φορολογικό, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί απεγνωσμένα να τα «μαζέψει» επανεξετάζοντας ορισμένες διατάξεις.

ypourgeio_oikonomikonΜετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το φορολογικό, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί απεγνωσμένα να τα «μαζέψει» επανεξετάζοντας ορισμένες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζει διατήρηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες) στο 55%, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη του προτεινόμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για αύξηση της προκαταβολής στο 80%.

Η προσπάθεια να καταλαγιάσει η κατακραυγή από την αγορά οδηγεί σε διατήρηση της προκαταβολής φόρου στο 55% για ΟΕ-ΕΕ. Στο τραπέζι και η διατήρηση της έκπτωσης 1,5% στην μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Τα μέτρα που επανεξετάζονται περιλαμβάνουν και τα τεκμήρια. Η προκαταβολή του φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις μεγάλες (Α. Ε., τράπεζες κ.τλ.), όπως έγινε στην περίπτωση της φορολογίας (26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη), προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα στη ρευστότητα των μικρών εταιρειών.

Διορθώσεις φαίνεται να μελετά ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που φέρνουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άνεργους, σε μια περίοδο που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς τα «φέσια» των νοικοκυριών στο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι τελικώς δεν θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που ισχύει σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα επέφερε νέο «κούρεμα» στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές.

Το άτοκο «δάνειο» που επεδίωκε να πάρει το υπουργείο Οικονομικών από μισθωτούς και συνταξιούχους εντός του 2014, δεν εγκρίθηκε τελικώς από τους φορολογούμενους.

Και στο μέτωπο των αποζημιώσεων, ο συντελεστής φορολογίας για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, μάλλον θα παραμείνει στο 20% και δεν θα αυξηθεί στο 25%, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Συνέχεια στο paraskhnio.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ