, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αναγκαίο κακό η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ»

Asimakopoulou copy

Να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί τα περιθώρια στενεύουν καλεί την κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής του κόμματος, Άννα Ασημακοπούλου. Μιλώντας στην Karfitsa η πρώην εκπρόσωπος τύπου της Λ.Συγγρού αναφέρεται στα νομοσχέδια τα οποία η ΝΔ θα μπορούσε να στηρίξει στη Βουλή, κατηγορεί την κυβέρνηση για «λαϊκισμό» και χαρακτηρίζει «πολιτική ανευθυνότητα» την προκήρυξη νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα απαντά ότι δεν τίθεται πλέον θέμα απομάκρυνσης του κ. Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ και αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την ήττα των εκλογών του Ιανουαρίου. 

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Εάν η κυβέρνηση πετύχει συμφωνία με τους δανειστές μας (τρίτο μνημόνιο για την αντιπολίτευση) θα την ψηφίσετε μέσα στη Βουλή;
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ένα βήμα από το να οδηγήσει την χώρα εκτός μνημονίων και να ακολουθήσει στη συνέχεια, με ασφάλεια, μια πορεία ισχυροποίησης της οικονομίας και ανακούφισης της κοινωνίας. Με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η χώρα έχει πάει πολλά βήματα πίσω. Η αγορά είναι νεκρή, οι καταθέσεις φεύγουν από τις τράπεζες, έχει γίνει εσωτερική στάση πληρωμών και ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού για να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό συνεχώς μεγαλώνει. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει μια καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές, διασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Επί του παρόντος με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχει παρατείνει τέσσερις μήνες το υπάρχον μνημόνιο και πολύ φοβάμαι ότι αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε ένα τρίτο μνημόνιο.
Θεωρείτε πως με την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει αποτέλεσμα – συμφωνία με τους δανειστές;
Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους δεν είναι θέμα προσώπων και μόνο. Κυρίως εξαρτάται από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αν λοιπόν η κυβέρνηση μαζί με την αλλαγή του κ. Βαρουφάκη αντικαταστήσει και την «δημιουργική ασάφεια» με υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Αλήθεια, είναι κακό η κυβέρνηση να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ή να παρέχει δωρεάν ρεύμα στις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες; Γιατί αντιδρά η ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με περίσσια ανευθυνότητα και λαϊκισμό έταξε στους πάντες τα πάντα. Σήμερα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα παραδέχεται ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ανέφικτο. Διαθέτει για την ανθρωπιστική κρίση μόλις το 10% από όσα είχε υποσχεθεί και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, να επαναφέρει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, να δώσει 13η σύνταξη και να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό. Η ΝΔ, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει σε ότι βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αντιδρά όμως στην πολιτική ανευθυνότητα και στον λαϊκισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για «αριστερή παρένθεση» ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εκτιμά η Νέα Δημοκρατία πως θα διαρκέσει η παρένθεση αυτή; Εκτιμάτε πως θα πάμε σε εκλογές σύντομα;
Η κυβέρνηση καλείται εδώ και καιρό να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει με βάση την λαϊκή εντολή που έλαβε για επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας με τους εταίρους μας που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν δεν το μπορεί ας βγει να το πει. Δεν μπορεί πάντως συνεχώς να ροκανίζει τον χρόνο και να μην κάνει τίποτα. Η προκήρυξη εκλογών ή δημοψηφίσματος θα ήταν πράξη μέγιστης πολιτικής ανευθυνότητας με καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της χώρας.
Πρέπει να αποχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς από την ηγεσία της ΝΔ; Τι απαντάτε σε Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκο Δένδια που θέτουν διαρκώς δημόσια το ζήτημα;
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με δημοκρατικές και συντεταγμένες διαδικασίες. Ο κ. Σαμαράς στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως και στην πολιτική επιτροπή έθεσε ανοιχτά το θέμα ηγεσίας και δεν προέκυψε αμφισβήτηση.
Φοβάστε πως η ΝΔ μπορεί να καταντήσει… ΠΑΣΟΚ;
H παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί  αξιόπιστη επιλογή. Κι αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό καθώς η κοινωνία θα αξιολογεί τους πολίτικους σχηματισμούς στη βάση των αποτελεσμάτων και όχι των ψευδών υποσχέσεων, αλλά και καθώς εμείς θα διορθώνουμε με θάρρος τα λάθη μας. Το επόμενο διάστημα με ειλικρίνεια και ευθύνη θα παρουσιάσουμε το εθνικό σχέδιο και τα βήματα υλοποίησής του για να ξανασταθεί́ η Ελλάδα αυτοδύναμη στα πόδια της, απαλλαγμένη από μνημόνια και παθογένειες. Η πορεία προς την  εθνική συνδιάσκεψη είναι μια ευκαιρία ώστε όλα τα στελέχη να συμβάλουν δημιουργικά για να κάνει η ΝΔ, τα βήματα εκείνα που θα την οδηγήσουν και πάλι στην πρώτη θέση της εκλογικής προτίμησης των ελλήνων πολιτών.
Μετανιώσατε που υποστηρίξατε την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση της Προέδρου της Βουλής;
Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι μια ατυχής επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Η εικόνα λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι τραγική. Η Πρόεδρος της Βουλής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της εικόνας αυτής, καθώς λειτουργεί κομματικά και όχι θεσμικά.
Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για… επικοινωνιακά λάθη που έφεραν την ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Υπήρξατε για μεγάλο διάστημα εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. Θεωρείτε πως φταίτε;
Όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση και κρινόμαστε για τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία η ΝΔ, κράτησε τη χώρα όρθια εντός ευρωζώνης, πέτυχε μια ανεπανάληπτη δημοσιονομική προσαρμογή και ρεκόρ μεταρρυθμίσεων. Η επικοινωνιακή στρατηγική δεν ήταν επαρκής για να επισκιάσει τον ανθρώπινο πόνο, τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεύθυνη παραχολογία του. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Λάθη στην πολιτική της συγκυβέρνησης με τον κ. Βενιζέλο εντοπίζετε; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; Ήταν λάθος που δώσατε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερη… «δύναμη» από αυτή που του αντιστοιχούσε λόγω ποσοστών του κόμματός του;
Στα τέλη Ιουνίου του 2012, το έλλειμμα της χώρας μας έφτανε το 9,5% ενώ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση μας είχε επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη χρονιά και το έλλειμμά έκλεισε χαμηλότερα από το 3%. Σε μια τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αδύνατο να μην έγιναν λάθη και αδικίες που προκάλεσαν και πόνο στην ελληνική κοινωνία. Η συγκυβέρνηση προέκυψε από την λαϊκή εντολή των εκλογών του 2012 και ήταν ένα «αναγκαίο κακό» το οποίο διαχειριστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.