, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αναγκαίο το φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον

SavvakisΤου Αθανάσιου Σαββάκη*

Για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας οι βασικοί πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη μέσα από το ρόλο της φορολογίας είναι δύο:

– η σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τη σαφήνεια και την πλήρη διαφάνεια και την εξάλειψη αντιφατικών διατάξεων, και, κυρίως, με την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και,

– η επίλυση, επιτέλους, χρονιζόντων προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου που σχετίζονται με την φορολογία και τα οποία είναι ευκαιρία να επιλυθούν στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της χώρας για την διαμόρφωση πραγματικά φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τελικό στόχο την ανάταξη της οικονομίας.

Όμως για την οικονομική ανάπτυξη, το μεγάλο ζήτημα ονομάζεται υπερφορολόγηση.

Επιχειρήσεις και πολίτες δεν αντέχουμε άλλο.

Δυστυχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε πάψει να μιλάμε για υπερφορολόγηση, και μιλάμε πλέον για «κύκλους υπερφορολόγησης». Αντί το κράτος να κάνει ότι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, και να μειώσει τον δημόσιο τομέα που βρίσκεται στο απυρόβλητο, καταφεύγει στη φορολόγηση ουσιαστικά των πάντων, θεωρώντας ότι έτσι θα περιοριστεί το έλλειμμα και θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, που θα μειώνει τελικά το χρέος.

Από την άλλη μεριά, το θέμα της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου συζητείται διαχρονικά σ’ αυτή τη χώρα, χωρίς ποτέ όμως να έχει δοθεί η αναμενόμενη λύση στο ζήτημα. Επιτέλους, εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον για πέντε χρόνια το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα μας.

Το επόμενο ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις είναι αυτό της κατάργησης ή και της μεταρρύθμισης υφιστάμενων διατάξεων οι οποίες πραγματικά είτε δημιουργούν αναίτια και μη ανταποδοτικά λειτουργικά έξοδα για τις επιχειρήσεις μας, είτε προκαλούν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην καθημερινή τους λειτουργία.

Ενδεικτικά, μερικές διατάξεις, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλές, που δημιουργούν μεγάλα προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών μας, είναι:

– Συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις με τις οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

– Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ.

– Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος: Πως είναι δυνατόν, για μια κυβέρνηση που θέλει να λέει ότι προσπαθεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις μεγάλου εύρους, όπως το ισχύον φορολογικό σύστημα, αυτό να είναι σε κάποια σημεία του πρόχειρα διατυπωμένο και αποσπασματικό. Και ευτυχώς, δεν βγήκαμε εμείς, οι μονίμως «κακοί επιχειρηματίες», να χαρακτηρίσουμε ως τέτοιον τον νέο ΚΦΕ. Είναι η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που σε έκθεσή της προβαίνει σ΄ αυτόν τον χαρακτηρισμό.

– Φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών. Προτείνουμε να εξετασθεί η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης μη φορολόγησης των αφορολογήτων αποθεματικών, εφόσον αυτά χρησιμοποιηθούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από τη δημιουργία τους.

– Το υψηλό κόστος φορολογίας στη μεταβίβαση μετοχών ΑΕ μη εισηγμένων στο ΧΑ σε συγγενείς Α’ Βαθμού.Προτείνουμε το καθεστώς της συγκεκριμένης φορολογίας να επανέλθει τουλάχιστον στην προηγούμενη κατάσταση καθιερώνοντας ως συντελεστή φορολογίας έως 1,20% στη μεταβίβαση μετοχών ανωνύμων εταιριών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο σε συγγενείς Α’ βαθμού, από 5% που είναι σήμερα.

Τα ειδικά τέλη και επιβαρύνσεις που δεν έχουν κανέναν ανταποδοτικό χαρακτήρα όπως: για παράδειγμα η εισφορά του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια, η χαρτοσήμανση με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων και γενικότερα των δανείων που παρέχουν οι μέτοχοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, κλπ (όπως η έμπρακτη αναπτυξιακή διάσταση, η διαφάνεια, η απλότητα,  η κοινωνική δικαιοσύνη, και η ισοκατανομή των φορολογικών βαρών) είναι για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος οι βασικές προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει πραγματικά το φορολογικό πλαίσιο της χώρας, μέρος της βασικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Ελλάδας και αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

*Ο κ. Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.