Αναιμική παρέμβαση ισχνή παρουσία - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Ρεπορτάζ

Αναιμική παρέμβαση ισχνή παρουσία

Η Θεσσαλονίκη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όπως είναι εύκολα κατανοητό συγκεντρώνει τα βλέμματα και τη προσοχή όχι μόνο των τοπικών πολιτευτών που ζητούν την ψήφο των Θεσσαλονικέων, αλλά και ολόκληρων των κομμάτων που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη πόλη. Αυτά όμως προεκλογικά και στις εκλογές.

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης

Όταν περνάν όμως και ξεστήνονται οι κάλπες, κυρίως τα τρία μεγαλύτερα βάση της δύναμης που τους έδωσαν οι πολίτες και του ποσοστού που απέσπασαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές κόμματα, δίνουν σημασία στην Θεσσαλονίκη; Πως σχεδιάζουν να βρίσκονται κοντά στο πολίτη;
Η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη δικαιολογία για την μειωμένη δράση που παρατηρείται από πλευράς κομματικών μηχανισμών στην πόλη, εάν αυτή η κατάσταση δεν είχε ξεκινήσει πριν την εμφάνιση της πανδημίας και του κορωνοϊού. Στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα γραφεία των κομμάτων δεν σφύζουν από ζωή, οι τοπικές οργανώσεις και νομαρχιακές επιτροπές δεν έχουν καμία παρέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα και γενικότερα η κινητικότητα που παρουσιάζουν έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με αυτήν που υπήρχε μια επταετία με δεκαετία πίσω.

Ν.Δ.: Η συχνή παρουσία του πρωθυπουργού κάνει τη διαφορά

Η Νέα Δημοκρατία έχει την τύχη να μπορεί να αποκαλεί την Θεσσαλονίκη «προπύργιο» της καθώς η «γαλάζια» παράταξη πάντα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις εθνικές κάλπες που στήθηκαν τον Ιούλιο του 2019 επιβεβαίωσε την κυριαρχία της λαμβάνοντας ποσοστό 35,32% στην Α΄ Θεσσαλονίκης και 43,02% στην Β΄ Θεσσαλονίκης. Η παρουσία της διοικούσας επιτροπής του κόμματος στην Θεσσαλονίκη όμως, μόνο αισθητή δεν είναι. Χωρίς να υπάρχει μομφή για τον πρόεδρο της Αναστάσιο Σπηλιόπουλο, το ενδιαφέρον του  πολίτη για το υλικό που παράγεται είναι μηδαμινό. Συνεντεύξεις Τύπου πλέον και όχι λόγω πανδημίας δεν διοργανώνονται. Θεματικές εκδηλώσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, έχουν γίνει πολύ σπάνιες, με εξαίρεση την επίσκεψη του Υπουργού  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και σε μια ακόμη περίπτωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα γραφεία της, στην Μιχαήλ Καλού. Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι στην  εξωστρέφεια της Διοικούσας και στο κατά πόσο επικοινωνεί το αποτέλεσμα των συσκέψεων και ενημερώσεων που έχει με τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να μην μένουν εντός των κομματικών τοιχωμάτων, αλλά να έρχονται σε γνώση των Θεσσαλονικέων. Η διοικούσα Θεσσαλονίκης της ΝΔ πρέπει να στείλει το μήνυμα, ότι ως διοικούσα του κόμματος που κυβερνάει, είναι ο πρεσβευτής των μεγάλων θεμάτων της πόλης που χρήζουν επίλυσης.
Ωστόσο υπάρχει μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα το κόμμα και τα στελέχη του, για να αποδείξουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για την πόλη και αυτό δεν είναι άλλο από την δεδομένη τακτική παρουσία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί πολύ συχνά επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός συνδυάζει τις επισκέψεις αυτές για να έρθει σε επαφή φυσικά και με κομματικά στελέχη και να διατηρήσει σε εγρήγορση τα κομματικά αντανακλαστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η σχέση με τη Θεσσαλονίκη χρειάζεται δουλειά

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι αυτό που ενώ έχει καταφέρει να μετακυλήσει στις τάξεις των ψηφοφόρων του, αυτούς του πάλε ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ και να αναδεικνύεται δεύτερο σε ποσοστό κόμμα στην Θεσσαλονίκη, δεν έχει καταφέρει να απειλήσει όμως  την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Στις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές τα ποσοστά που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε στις δύο εκλογικές περιφέρεις Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης ήταν 31,31% και 25,14% αντίστοιχα. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης ενώ ως αντιπολίτευση φροντίζουν και έχουν έντονη παρουσία σε κινητοποιήσεις, δεν έχουν τόσο μεγάλη κινητικότητα σε εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, ώστε να περάσουν στον κόσμο τα μηνύματα και τις θέσεις του κόμματος για τα θέματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα, την κοινωνία και την οικονομία.
Συνεντεύξεις τύπου δεν διοργανώνονται, ενώ το αποτέλεσμα των  δράσεων και των εκδηλώσεων  που πραγματοποιούνται με την βοήθεια της τεχνολογίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με την παρουσία εκπροσώπων φορέων της πόλης, δεν έχει επικοινωνηθεί επαρκώς.
Ωστόσο, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη είναι πολύ σπάνια. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει συχνά στην ατζέντα του επισκέψεις  στην Θεσσαλονίκη, γεγονός που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, την στιγμή που από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται με κάθε ευκαιρία και πολύ συχνά σε αυτή.  Το «στοίχημα» Θεσσαλονίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος και επικοινωνία με τους πολίτες. Απαιτεί συχνότερη παρουσία του προέδρου του κόμματος και ανάλογες επαφές για την διεύρυνση του κομματικού μηχανισμού. Η εδραίωση ενός ισχυρού κομματικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη, χρειάζεται δουλεία.
Η κινητικότητα στα γραφεία του κόμματος Εγνατίας 76 πρέπει να αυξηθεί, οι συντονιστές Κώστας Αμπατζάς στην Α΄ Νομαρχιακή Επιτροπή και Χρήστος Μαϊκίδης στην Β’ Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του κόμματος οφείλουν να βρουν τρόπους να τραβήξουν το ενδιαφέρον των πολιτών και φυσικά να αρχίσουν  και να διατηρήσουν μια σχέση ή οποία μέχρι στιγμής όπως φαίνεται έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

ΚΙΝΑΛ: Επιτακτική η κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

Το Κίνημα Αλλαγής αφήνει σιγά, σιγά πίσω του το παλιό ΠΑΣΟΚ. Στην Θεσσαλονίκη για τέσσερις δεκαετίες στην στοά επί της οδού  Βασιλέως Ηρακλείου 30 η μεγάλη ταμπέλα με τον πράσινο ήλιο έδειχνε πως στο σημείο αυτό χτυπά η «καρδιά» του στρατηγείου του ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Ο χρόνος πέρασε το ΠΑΣΟΚ έγινε ΚΙΝΑΛ και στις τελευταίες εθνικές εκλογές τα ποσοστά που έλαβε ήταν 6,05% στην Ά και 6,65% στην Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δηλαδή πολύ μακριά από την μεγάλη διείσδυση  που είχε στους Θεσσαλονικείς παλαιότερα χρόνια. Η σημασία που έδωσε η ηγεσία του κόμματος στην Θεσσαλονίκη, έστειλε αμφιλεγόμενα μηνύματα και το γεγονός ότι δεν διατηρούσε καν γραφεία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο ως αρνητικό μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί, τη στιγμή που υπήρχαν και οικονομικές δυσκολίες για την διατήρηση τους. Τελικά πρόσφατα μόλις το ΚΙΝΑΛ απέκτησε νέα γραφεία στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή 19, όπου στεγάζονται  οι δυο Νομαρχιακές Επιτροπές  του Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης,  οι οποίες όπως φαίνεται έχουν πέσει και αυτές στην παγίδα της εσωστρέφειας. Λίγες δράσεις, λίγες εκδηλώσεις και κυρίως  χωρίς εξωστρέφεια. Με μια μικρή αναζήτηση εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως δεν υπάρχει καν σελίδα του ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης στα social media, δηλαδή στον πιο σύγχρονο τρόπο να επικοινωνήσει ένα κόμμα δράσεις, εκδηλώσεις και ειδήσεις που το αφορούν.  Το παλιό ΠΑΣΟΚ είχε πολύ μεγάλο κομματικό μηχανισμό στην Θεσσαλονίκη. Μπορεί στις ημέρες μας τα πράγματα να έχουν αλλάξει, ωστόσο κάποιες από τις παλιές δυνάμεις του στην πόλη είναι αναγκαίο να τις κινητοποιήσει αν θέλει να ξεφύγει από το 6%. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους, ο οποίος έχει χαθεί.  Οι Γραμματείς των δυο Νομαρχιακών Επιτροπών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου και Γιάννης Κυανίδης πρέπει να αρχίσουν την οργάνωση ανάλογων δράσεων εκμεταλλευόμενοι τα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν. Ευθύνη για την αποκατάσταση αυτού του διαύλου επικοινωνίας ωστόσο φέρει και η ηγεσία του κόμματος. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δεν επισκέπτεται όσο συχνά χρειάζεται την Θεσσαλονίκη, να μιλήσει για την πόλη και να καταθέσει προτάσεις για επίλυση προβλημάτων. Η υλοποίηση δράσεων που θα κινητοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό, οι οποίες λείπουν και οι οποίες θα του δώσουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και το γεγονός πως μέσα από αυτές τις δράσεις θα έχει την ευκαιρία να ξανασυστηθεί, είναι απαραίτητες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ