«Ανεβαίνουν» στην εκτίμηση των καταναλωτών τα οικονομικά smartphones - Karfitsa.gr
Τεχνολογία

«Ανεβαίνουν» στην εκτίμηση των καταναλωτών τα οικονομικά smartphones

Τι συμβαίνει στην αγορά

smartphonesΓια πολλά χρόνια μπορούσε να χωρίσει κανείς τα smartphones σε 2 κατηγορίες, τα φθηνά τα οποία προορίζονταν για βασική χρήση και ήταν φτιαγμένα από φθηνό πλαστικό και τα μεσαία και premium μοντέλα τα οποία είχαν δυνατότερο hardware και καλύτερα υλικά κατασκευής.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η γραμμή που τα χώριζε άρχισε να ξεθωριάζει, με smartphones των 300 δολαρίων να ανταπεξέρχονται πολύ καλά σε βαριές εργασίες. Νέες εταιρείες (κυρίως κινέζικες) άρχισαν να θυσιάζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους για να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς, φέρνοντας premium συσκευές και υλικά σε πολύ χαμηλή τιμή.

Φυσικά αυτή η τάση έχει αναγκάσει μεγάλες εταιρείες, όπως η Samsung, να ξανασκεφτούν τα προϊόντα που παράγουν στην κατηγορία των budget συσκευών, με την σειρά Galaxy A να είναι ένα καλό παράδειγμα. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Counterpoint Research, οι μεγάλοι κατασκευαστές αύξησαν την επιλογή φθηνών συσκευών, ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς προς αυτές.

Σύμφωνα με αναφορές, τα smartphones της Samsung με τιμή κάτω από 300 δολάρια, ήταν το 40% των συσκευών που κυκλοφόρησε το 2014, αριθμός που αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 54%. Αντίστοιχα τα τηλέφωνα της Samsung που κόστιζαν κάτω από 200 δολάρια αυξήθηκαν από 10% το 2014 σε 41% τον Μάιο του 2016.To ποσοστό της LG που αφορά στις συσκευές κάτω των 300 δολαρίων φτάνει στο 65%, δίχως όμως να έχει παρουσιάσει κάποια αλλαγή από το 2014 και το 2015.

Η Apple από την άλλη φαίνεται να αποστέλλει περισσότερες φθηνές συσκευές αυτή την χρονιά. Φυσικά, οι αναλυτές θεωρούν «φθηνότερες» τις συσκευές της Apple που κοστίζουν κάτω από 500 δολάρια. Μέχρι πέρσι μόνο το 10% των συσκευών της έπεφτε κάτω από το όριο των 500 δολαρίων, το οποίο στην φετινή χρονιά έχει αλλάξει αρκετά και φτάνει πλέον το 30%. Σε αυτό ευθύνεται αρκετά και το νέο iPhone SE, με τις εκδόσεις των 16 και 64GB να κοστολογούνται στα 399 και 499 δολάρια, αντίστοιχα.

Με την αγορά των smartphones να μην αναπτύσσεται το πρώτο τρίμηνο του 2016 και τους κατασκευαστές να βλέπουν πτώση στις πωλήσεις τους χρόνο με τον χρόνο, φαίνεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά. Με τους χρήστες smartphones από τις αναπτυσσόμενες περιοχές να μην μπορούν να αγοράσουν μια ακριβή συσκευή και τους καταναλωτές των ανεπτυγμένων χωρών να αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβά την συσκευή τους, ίσως σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για αλλαγές.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ