Ανησυχία ΕΣΕΕ για τα πρόστιμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ανησυχία ΕΣΕΕ για τα πρόστιμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα χαρακτηρίζει «πρόστιμα εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης»

forologia3

Την ανησυχία του εμπορικού κόσμου για τις «21 ανατροπές με 1,7 δισ. πρόσθετα βάρη στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου που επιβαρύνουν φέτος όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους» εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κάνοντας παράλληλα λόγο για για πρόστιμα «εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης» που επιβάλλονται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από κάθε πηγή, η ενιαία αντιμετώπιση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εξωπραγματικά πρόστιμα, αλλά και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που οδηγούν φέτος την «κούρσα» προς την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού, όσον αφορά το σκέλος των εσόδων.

Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί πως οι αλλαγές θα γίνουν δυσάρεστα αισθητές σε όλους τους φορολογουμένους κατά την παραλαβή των φετινών εκκαθαριστικών της Εφορίας, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένα», αφού εκτός από την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών όπως δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης, ενοίκιο κύριας κατοικίας, επιτόκια δανείων αλλά και μείωση των ιατρικών δαπανών, θα περιέχουν φόρους δυσανάλογους με το εισόδημα.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, σε αντιστάθμισμα όλων των φοροεπιβαρύνσεων, φημολογείται επέκταση της πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών και σε «μη ληξιπρόθεσμες» οφειλές φόρων, ενώ θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση, καθώς και η δυνατότητα διεύρυνσης του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24.

Επίσης, σημειώνεται από την ΕΣΕΕ ότι ως προς τον ελεγκτικό μηχανισμό, ανακοινώθηκε προφορικά από την ηγεσία του Υπουργείου πως τα ΑΕΚ (Ανώτατα Ελεγκτικά Κέντρα των μεγάλων επιχειρήσεων) θα διαλυθούν και θα αντικατασταθούν από κάτι άγνωστο. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η ΦΑΕ Αθηνών, η ΦΑΕ Πειραιά, η Α’ΔΟΥ Αθηνών και η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά είναι μεταξύ των 56 ΔΟΥ με τις καλύτερες επιδόσεις για το πρώτο ενδεκάμηνο του 2013. Η πρώτη εισέπραξε 6,05 δισ. (αύξηση 112,5% σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις για το ενδεκάμηνο), η δεύτερη 948,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 3,7%),  τρίτη 916,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 14,4%) και η τέταρτη 342,0 εκατ. ευρώ (αύξηση 36,3%).

Η Συνομοσπονδία τονίζει επίσης την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα 56,1 δισ. (31/12/ 2012) στα 63,3 δισ. (έως το πρώτο ενδεκάμηνο του 2013), που αντιστοιχεί σε μία άνοδο κατά 7,2 δισ. ή 12,8%,  ενώ σε μηνιαία βάση (Νοέμβριος/Οκτώβριος 2013) παρατηρείται μία αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 457,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 44% είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των οφειλετών από τα 2,7 εκατ. τη περυσινή περίοδο (31/12/2012) στους 2,87 εκατ. φέτος (έως 30/11/2013), εκ των οποίων τα 2,4 εκ. είναι φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές 23,2 δις και τα υπόλοιπα 464.600 νομικά πρόσωπα/επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40,2 δις.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013 (63,3 δισ.) είναι 30,8 δισ. από μη φορολογικά έσοδα (εκ των οποίων τα 22,8 δισ. από πρόστιμα ΚΒΣ), 17,6 δισ. από έμμεσους φόρους (εκ των οποίων τα 14 δισ. από ΦΠΑ), 13,1 δισ. από άμεσους φόρους (11,6 δισ. από το εισόδημα, 955 εκατ. από φόρους περιουσίας και 373 εκατ. από έκτακτους άμεσους φόρους) και 1,9 δισ. από λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ