«Ανοίξτε λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, για να μην σας κατασχέσουν το μέρισμα!» - Karfitsa.gr
Οικονομία

«Ανοίξτε λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, για να μην σας κατασχέσουν το μέρισμα!»

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

689DE9686384D078BDC144208D650711

«Αν θέλετε να πάρετε το κοινωνικό μέρισμα, δίχως να ανησυχείτε ότι θα σας κάνουν κρατήσεις οι τράπεζες, για τυχόν οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, τότε καλύτερα να ανοίξετε λογαριασμό σε άλλη τράπεζα!».

Δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, όμως αυτό είναι το πνεύμα της δήλωσης υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, ουσιαστικά, δίνει την οδηγία στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, υποδεικνύοντας ως μοναδική λύση, για να έχουν “ήσυχο το κεφάλι τους”, το να ανοίξουν νέο λογαριασμό, σε τράπεζα, στην οποία δεν θα έχουν οφειλές!

Κι αυτό, γιατί, στο Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πως το σημερινό αλαλούμ που επικράτησε στις τράπεζες, με τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, να επικρατήσει και τον επόμενο μήνα, όταν θα κληθούν να λάβουν το επίδομα κι οι υπόλοιποι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις αναμένεται να εγκριθούν.

Κι εδώ είναι που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ερωτήματα, καθώς αναρωτιέται κανείς εάν είναι ζήτημα νομοθεσίας ή προκύπτει κάποιο άλλο ζήτημα, κι από κυβερνητικής πλευράς δεν μπορεί να υπάρξει μια παρέμβαση προς τις τράπεζες, προκειμένου να μην προβαίνουν σε κρατήσεις από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο, βάσει των σχετικών εξαγγελιών, είναι ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε συμψηφισμούς με τυχόν οφειλές.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, και παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων, η υλοποίηση των υποσχεθέντων «μπλέκει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν, προς το παρόν, από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να καθησυχάσουν τους πολίτες που δικαιούνται το μέρισμα, ότι οι κρατήσεις που τους έγιναν από τις τράπεζες δεν αφορούν οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τα προβλήματα και τις καταγγελίες που έγιναν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κοινωνικό μέρισμα σήμερα θα λάβουν 281.000 νοικοκυριά (ή περίπου 600.000 άτομα συνολικά), που αναδείχθηκαν δικαιούχοι μέχρι στιγμής, αν κι οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είχαν ανεβάσει τους δικαιούχους σε περίπου 1.000.000.

Θα δοθεί δηλαδή το 30% των κονδυλίων στο 28% των προβλεπόμενων αποδεκτών της ενίσχυσης κι αναλογούν 607 ευρώ κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό (ή περίπου 100 ευρώ ανά άτομο).

Επιβεβαιώνεται έτσι κι η εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων, που φθάνουν μέχρι στιγμής τους 400.000, αποκλείεται από την είσπραξη του «μερίσματος», λόγω των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν για τη χορήγησή του.

Σήμερα πάντως ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σύσκεψη επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών κι εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, για να αποφασιστούν και να συμφωνηθούν οι όροι με τους οποίους θα λάβουν επίδομα και τουλάχιστον 50.000 χαμηλόμισθοι, που αποκλείστηκαν οριακά στην πρώτη φάση λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ