«Ανοικτά μέτωπα με τις εστίες μόλυνσης στον Θερμαϊκό» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Περιβάλλον

«Ανοικτά μέτωπα με τις εστίες μόλυνσης στον Θερμαϊκό»

Τι απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης σε ερώτηση της Karfitsa

karaoglou-sumvash-katharismos-thermaikos

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Για δύο ανοικτά μέτωπα μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου έκανε λόγο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σε σχετική ερώτηση, στο περιθώριο της υπογραφής ανανέωσης των συμβάσεων με οργανισμούς και επιχειρήσεις για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου αναφερόμενος και στο χθεσινό περιστατικό της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ανάφερε πως «σύμφωνα και με τα λεγόμενα του καθηγητή του ΑΠΘ που διάβασα σε δημοσιεύματα η δυσοσμία οφείλεται εντέλει στο φυτοπλαγκτόν. Με τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου δε σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Προφανώς και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όπως έχει βελτιωθεί και στην περιοχή της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙ. ΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, τα μέτωπα που μένουν ανοικτά στην περιοχή είναι δύο. «Το ένα αφορά την ευρύτερη περιοχή των σφαγείων που είναι μια μεγάλη εστία μόλυνσης. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που προσπαθούμε να το λύσουμε σε συνεργασία με φορείς όπως το ΑΠΘ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μεταφερόμενη μόλυνση από τον Αξιό, καθώς μεταφέρονται απόβλητα από το κρατίδιο των Σκοπίων. Είναι ένα ανοικτό θέμα που για να λυθεί χρειάζεται και η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς θα ανακινούμε το συγκεκριμένο θέμα πέραν του επιφανειακού καθαρισμού».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης απαντώντας και ο ίδιος σχετικά για το ζήτημα, έκανε λόγο για μια «ιδιορρυθμία της Θεσσαλονίκης που αφορά τη ζύμωση μικροοργανισμών και είναι ένα φαινόμενο που συνέβαινε με την άνοδο της θερμοκρασίας πριν ακόμα επιβαρυνθεί με μόλυνση ο Θερμαϊκός κόλπος». Παράλληλα έκανε λόγο για τα προς εξέλιξη έργα της ΕΥΑΘ με δημιουργία του β’ κλάδου του αποχετευτικού αγωγού, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό της μόλυνσης του Θερμαϊκού. Ακόμα έκανε λόγο για την ανάγκη να γίνουν συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσουν έργα προκειμένου να απομακρυνθεί η λάσπη και η μόλυνση από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο.

Ο επιφανειακός καθαρισμός

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θέοδωρος Καράογλου προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία  με την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ και άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν χρήματα για την περάτωση του έργου.

Πρόκειται για ένα έργο 74.000 ευρώ το οποίο έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, ο επιφανειακός καθαρισμός που θα καλύπτει μια περιοχή από την παλιά παραλία Θεσσαλονίκης έως το Μέγαρο Μουσικής, πραγματοποιείται από το σκάφος «Αλκίππη», καθώς το «Ποσειδών» του δήμου Θεσσαλονίκης έχει κριθεί ακατάλληλο και παραμένει δεμένο στην προβλήτα 11. Η «Αλκίππη» θα ειδικεύεται στον καθαρισμό σκουπιδιών που επιπλέουν στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού και πετρελαιοκηλίδων, ενώ ο στόχος όπως είπε είναι «να κάνουμε τον Θερμαϊκό βιτρίνα της Θεσσαλονίκης».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ