, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αντιμετώπιση του AIDS…

 
 
APTOPIX India World Aids DayΈκκληση για συντονισμένη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης του AIDS κάνει ο ΟΗΕ, καθώς «ο τρέχων ρυθμός διεξαγωγής ερευνών δεν μπορεί να βάλει τέλος στην επιδημία».
Τα στοιχεία της έκθεσης της επιτροπής του ΟΗΕ για το AIDS δείχνουν ότι σήμερα, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV ανέρχεται στα 35 εκατ. παγκοσμίως, αλλά το 54% αγνοεί ότι φέρει τον ιό.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι θάνατοι που οφείλονται στο AIDS μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο και πλέον 1,5 εκατ. άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της συγκεκριμένης ασθένειας.
Ιδιαίτερα μεγάλη βελτίωση παρουσιάζουν τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν τη Νότια Αφρική και την Αιθιοπία.
Όσον αφορά τη μετάδοση του ιού, το 2013 σημειώθηκαν 2,1 εκατ. νέα κρούσματα, 38% λιγότερα από τα 3,4 εκατ. του 2011.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη βελτίωση της σημερινής εικόνας της πορείας του AIDS, όπως η αύξηση της πρόσβασης σε φάρμακα, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.
Η ανεξάρτητη οργάνωση « Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προειδοποίησε ότι οι περισσότεροι από τους φορείς του ιού που χρειάζονται φάρμακα, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν τον διπλασιασμό του αριθμού των ανδρών που επιλέγουν ακόμα και την περιτομή προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να μεταδώσουν ή να μολυνθούν οι ίδιοι από τον ιό HIV.
Ωστόσο, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν. Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 ανθρώπους, που φέρουν τον HIV, λαμβάνουν κατάλληλη και αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία και μάλιστα πάνω από τα τρίτα τέταρτα των συνολικών νέων κρουσμάτων σημειώνονται αποκλειστικά σε 15 χώρες.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει: «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερες επιτυχίες απ’ ό,τι τα τελευταία 23 χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τι δουλεύει και τι εξακολουθεί να δημιουργεί εμπόδια και σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ελπίδα ότι είναι δυνατό να μπει μια τελεία στη μάστιγα του AIDS».
Ο πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για το AIDS δήλωσε: «Αν επιταχύνουμε τις μελέτες για τον HIV μέχρι το 2020, θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα μπορούσαμε σταματήσουμε την εξάπλωση της επιδημίας. Εάν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, κινδυνεύουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον χρόνο να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τουλάχιστον κατά μία δεκαετία».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.