Απαιτούμε σεβασμό απέναντι στην πόλη - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι Οικονομία

Απαιτούμε σεβασμό απέναντι στην πόλη

του Παντελή Φιλιππίδη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 1του Παντελή Φιλιππίδη*

Το ελληνικό εμπόριο, εδώ και χρόνια, βιώνει μια πρωτόγνωρη ύφεση με διαρκώς αυξανόμενα λουκέτα, πτωχεύσεις και δραματικές μειώσεις στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Τα προβλήματα πολλά και δυστυχώς, απ’ ότι διαφαίνεται, μέχρις στιγμής, αξεπέραστα.
Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σήμερα, φαντάζει, το λιγότερο, ως «ουτοπία».

Τα capital controls, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μας και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τα δυσβάστακτα φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η ανασφάλεια που βιώνουμε όλοι μας, έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση στο ελληνικό εμπόριο, έναν κλάδο που ανέκαθεν αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς.
Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων.
Και, ως οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας, η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, της ευημερίας των Ελλήνων, στηρίζεται στην Ιδιωτική Οικονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Πολιτεία υποχρεούται να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, που θα προσεγγίσει επενδύσεις. Διότι, οι επενδύσεις είναι εφικτές μόνο σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον. Και χωρίς επενδύσεις, οι άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, οι νέοι δεν πρόκειται να μείνουν στη χώρα, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και το κράτος, χάνοντας συνεχώς έσοδα, μπορεί να θα βρεθεί σε αδυναμία να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων.
Η αγορά της Θεσσαλονίκης, πέραν των λοιπών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έχει βιώσει και έχει υποστεί, ανεπανόρθωτα, τις τραγικές συνέπειες των, επί τόσα χρόνια, εργασιών κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και εν τέλει της τελμάτωσης του έργου και του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί ποτέ.
Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως από την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση ολοκλήρωση του έργου. Απαιτούμε το σεβασμό όλων απέναντι στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος: ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
Η ανάπτυξη δεν εκβιάζεται, ούτε έρχεται με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι δε ανέφικτη, όταν προτείνονται περισσότερες και μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας είναι μη ανταγωνιστικό και η πρόσβαση στις αγορές αδύνατη με την επιβολή μέτρων όπως τα capital controls τα οποία έριξαν σε «κώμα» την ελληνική οικονομία.
Έστω και την ύστατη στιγμή, για να επιβιώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, για να επιβιώσει η Αγορά, για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, η Πολιτεία θα πρέπει να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα.

*Ο κ. Φιλιππίδης είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ