, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από στρατόπεδο… λαχανόκηπος και χώρος πολιτισμού (video και φωτό)

fwto.5

Του Βασίλη Παναγιωτίδη

Τον δικό τους αγώνα ώστε το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, που βρίσκεται στον δήμο Παύλου Μελά, να παραμείνει χώρος πρασίνου και ένα μέρος όπου οι πολίτες θα μπορούν να «δραπετεύουν» από την καθημερινότητά τους, δίνουν τα τελευταία χρόνια σύλλογοι και ομάδες πολιτών της περιοχής. Στόχος τους είναι να μην οικοπεδοποιηθεί το στρατόπεδο, ενώ επιδιώκουν να γίνει επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων και ανάπλαση του ελεύθερου χώρου. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα ο «Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου» σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα-ιστορικό περιβάλλοντος κα Βιβιάννα Μεταλληνού, κατέθεσαν πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου.

Όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Σάκης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, «το πρώην στρατόπεδο είναι σχεδόν δέκα χρόνια ανενεργό, αφότου αποχώρησε το 2003 ο στρατός που ήταν φιλοξενούμενος για 70 χρόνια». Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λαζαρίδης ο χώρος του πρώην στρατοπέδου ανήκει στην ανταλλάξιμη περιουσία του ελληνικού δημοσίου και στο υπουργείο οικονομικών. «Δυστυχώς η απαξίωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο χώρο από τη σημερινή δημοτική αρχή μας ώθησε να καταθέσουμε εμείς μία πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, διότι σύμφωνα με την τελευταία ερώτηση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κοινοβκοινοβούλιο, ο κ. Στουρνάρας μας ενημέρωσε πως αν δεν υπάρξει σχέδιο αξιοποίησης ο χώρος θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Μία τέτοια εξέλιξη θέλουμε να την αποτρέψουμε. Γι’αυτό προκαλέσαμε εννιά ερωτήσεις τον τελευταίο χρόνο στο ελληνικό κοινοβούλιο και δυο στο ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Πρόσθεσε δε πως «έχουμε πολλά παράπονα από τη σημερινή δημοτική αρχή διότι κατασκευάστηκαν στο χώρο, εγκαταστάσεις οι οποίες τελικά απαξιώθηκαν». Συγκεκριμένα ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως «υπάρχει ένα κτίριο που κατασκευάστηκε και μένει εδώ και έξι χρόνια ανενεργό και οι πολίτες που επισκέπτονται το χώρο για να αποδράσουν από την καθημερινότητά τους δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τουαλέτες. Τα έχουμε καταγγείλει αυτά στη δημοτική αρχή και δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση»

fwto 1 fwto 2 fwto 3 fwto 4

Όσον αφορά τη δική τους παρουσία στο χώρο ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καρατάσιου τόνισε πως «με την παρουσία μας εδώ διώχνουμε την παραβατικότητα και δίνουμε το παρών κρατώντας ζωντανό το όραμά μας για ένα Καρατάσιου που θα είναι ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής». Παράλληλα μας ενημέρωσε πως σε συνεργασία σύλλογοι και ομάδες της περιοχής ανακατασκεύασαν ένα παλιό κτίριο του στρατού το οποίο χρησιμοποιούν για πολιτιστικές δράσεις. «Με τις δράσεις μας προσπαθούμε να είμαστε ο μεταβατικός φορέας μέχρι να αποδοθεί το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην τοπική κοινωνία, όπως έχει ψηφιστεί στα δημοτικά συμβούλια. Θέλουμε να αποτελεί έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου πολιτισμού και αναψυχής», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Η πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου
Η πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, που κατέθεσαν ο σύλλογος και η κ. Μεταλληνού, έχει ως στόχο να διαμορφώσει προοπτικές κινητικότητας σε ολόκληρη την πόλη με επίκεντρο την περιοχή του πάρκου. Μάλιστα θα προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθώς θα υπάρχουν ποικίλες χρήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπει να κατασκευαστούν πολιτιστικοί ξενώνες σε συνεργασία με την Κίνηση των 5 μουσείων της Θεσσαλονίκης, καθώς και γραφεία πολιτιστικών συλλόγων και οικολογικών οργανώσεων. Παράλληλα σε συνεργασία με την Κτηνιατρική κλινική ΑΠΘ, προβλέπεται να δημιουργηθεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Επίσης προτείνεται η δημιουργία χώρου θεραπευτικής ιππασίας (ΑμεΑ), χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου θα γίνονται εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές μαθητών. Στις ποικίλες δράσεις προβλέπονται ακόμη η δημιουργία αστικής φάρμας με οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου, περιαστικές καλλιέργειες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, αθλητισμός, Adventure park – πάρκο επιδεξιοτήτων, χώροι πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων,αξιοποίηση του υφιστάμενου περιμετρικού και εσωτερικού οδικού δικτύου για ποδηλασία, πεζοπορία και jogging και ανασύσταση αλσυλλίου.

1511811_646405082072941_162359308_n 1521485_646403955406387_1322596318_n

Να σημειωθεί πως ήδη με άδεια που τους έχει δοθεί από το δήμο αρκετές οικογένειες της περιοχής έχουν ιδρύσει το σύλλογο ΠΕΡ.ΚΑ (Περιαστικές Καλλιέργειες),  και έχουν ξεκινήσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα για ιδία χρήση.

kyriakos.karatzoulis.000kyriakos.karatzoulis.000«Δημιουργήσαμε εδώ και τρία χρόνια μία ομάδα με την ονομασία ΠΕΡ.ΚΑ. Αφού πήραμε άδεια από το δήμο καλλιεργούμε σε χώρους του πρώην στρατοπέδου τα λαχανικά μας με βιολογικό τρόπο και χωρίς λιπάσματα», αναφέρει στην «Κ», ο κ. Κυριάκος Καρατζούλης που είναι μέλος της ομάδας ΠΕΡ.ΚΑ. Προσθέτει επίσης πως «πέραν του ότι όλη αυτή η δράση αναπτύσσει τις σχέσεις μεταξύ μας και την αλληλεγγύη, έχουμε και ως σκοπό να χρησιμοποιούμε το μέρος ώστε να μείνει στα χέρια των δημοτών και να μην οικοπεδοποιηθεί».

Η στάση του δήμου Παύλου Μελά

Σχετικά με το ποια είναι η θέση του δήμου για το θέμα του στρατοπέδου Καρατάσιου και ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της διοίκησης, μίλησε στην “Κ”, ο αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Φερενίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως “εμείς ως διοίκηση έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθεί τόσο το στρατόπεδο Καρατάσιου, όσο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά στους πολίτες”. Σημείωσε μάλιστα πως το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η διαμάχη ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που δεν μπορούν να αποφασίσουν σε ποιον ανήκει το πρώην στρατόπεδο. ” Όλα αυτά είναι παραμύθια της κεντρικής εξουσίας. Το δίλλημα που δημιουργεί πως αν δεν κατατεθεί πρόταση αξιοποίησης για τα στρατόπεδα θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει βάση, καθώς με ενέργειες του δήμου καταφέραμε και τα εξαιρέσαμε από αυτή τη διαδικασία. Είναι καιρός να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να λυθεί πλέον αυτό το ζήτημα και να αποδοθούν τα στρατόπεδο στους πολίτες όπου και ανήκουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φερενίδης.
Πρόσθεσε δε πως “ο δήμος από την πλευρά του έχει έτοιμα σχέδια αξιοποίησης τόσο του στρατοπέδου Καρατάσιου, όσο και του στρατοπέδου Παύλου Μελά, όμως δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίησή τους, αφού δεν του ανήκουν”.
Παράλληλα ο κ. Φερενίδης αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο σημείο,  τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ”, βρίσκονται σε λειτουργία γήπεδα ποδοσφαίρου τα οποία είναι πόλος έλξης για μεγάλη μερίδα του κόσμου, ενώ έχουν ανακατασκευαστεί και αρκετά κτίρια”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.