, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ταχυδρομικά περιστέρια από Μηχανιώνα στην… Ουγγαρία

peristeria2
Της Έλενας Καραβασίλη / Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης 
«Εκείνη την ώρα νοιώθεις ότι ταξιδεύεις μαζί τους. Ότι είναι δικά σου φτερά και πετάς και εσύ ο ίδιος», λέει στο karfitsa.gr o Γιάννης Ασλιχανίδης, που μπορεί στην καθημερινότητά του να εκτελεί μεταφορές και μετακομίσεις προς όλη την Ελλάδα, στον ελεύθερό του χρόνο όμως… εκπαιδεύει ταχυδρομικά περιστέρια! Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για ένα χόμπι που του «κόλλησε» ο πατέρας του και ασχολείται με αυτό από μικρό παιδί. Ο κ. Ασλιχανίδης ζει στη Μηχανιώνα και όποτε βρίσκει λίγο χρόνο, πηγαίνει στα Βασιλικά για να προετοιμάσει τα περιστέρια του για την αγωνιστική περίοδο.
2
«Τα περιστέρια επιστρέφουν πάντα στον τόπο που έχουν γεννηθεί και έχουν μάθει να πετάνε, στις φωλιές τους. Εμείς τα παίρνουμε και τα προπονούμε, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες ταχύτητας. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν πληροφορίες και γράμματα, σήμερα τα εκπαιδεύουμε για τους αγώνες», εξηγεί ο κ. Ασλιχανίδης.
peristeria4
Οι αγώνες πραγματοποιούνται την άνοιξη και όπως αναφέρει ο κ. Ασλιχανίδης, τα αγωνιστικά περιστέρια- όπως και οι αθλητές- πρέπει να προπονούνται και να παίρνουν τις ειδικές/νόμιμες βιταμίνες τους. Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν, έχουν υπάρξει περιστατικά σε αγώνες του εξωτερικού όπου εντοπίστηκαν ντοπαρισμένα περιστέρια! «Το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και γενικά σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου στοιχηματίζουν στους αγώνες. Στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο δημοφιλές και ο λόγος είναι οικονομικός. Στη Β. Ελλάδα έχουμε περίπου 300 εκτροφείς με 8.000 περιστέρια», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταχυδρομικών περιστεριών, Νίνο Ματζιέρι. Όπως εξηγεί ο κ. Ματζιέρι, οι εκτροφείς- προπονητές τα περιστέρια τα έχουν σαν παιδιά τους και τους συμπεριφέροντε ως αθλητές. «Για να μπορέσει κάποιος να πρωταγωνιστήσει με αυτά τα περιστέρια, πρέπει να επενδύσει κάποιο κεφάλαιο. Θέλουν συγκεκριμένη, αγωγή, ενισχυτικά για να μπορούν να πετάνε πολλά χιλιόμετρα, προπονήσεις αλλά και προσεγμένες εγκαταστάσεις εκτροφής».
aslixanidis
Πτήσεις 700 χλμ!
«Αυτή την περίοδο έχουμε τις χειμερινές προπονήσεις. Σε κάθε αγώνα, παίρνουν κύπελλα τα τρία πρώτα περιστέρια και μέσα από δέκα αγώνες (σύμφωνα με το πρόγραμμα) βγαίνει ο πρωταθλητής. Στόχος είναι να επιστρέψουν πίσω με την καλύτερη ταχύτητα», λέει ο κ. Ασλιχανίδης που εκτρέφει 100 περιστέρια εκ των οποίων στους αγώνες θα συμμετέχουν τα 40. «Αρχές Νοεμβρίου θα γίνουν οι χειμερινοί αγώνες και το κανονικό πρωτάθλημα είναι την άνοιξη, διάρκειας δύο μηνών».
Στο περυσινό πρωτάθλημα τα περιστέρια πέταξαν μέσα από τη Βουλγαρία, με τελικό προορισμό τα σύνορα Ρουμανίας- Ουγγαρίας, μία… πτήση 700χλμ! «Φέτος μάλλον θα πετάξουμε από την Τουρκία, περιμένουμε την έγκριση. Ο τελικός, είναι 700 χλμ, ο πρώτος αγώνας είναι στα 200 χλμ και ανεβαίνει σταδιακά». Όπως εξηγεί ο κ. Ασλιχανίδης, οποιοσδήποτε έχει μεράκι και διάθεση, μπορεί να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χόμπι. «Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που παίρνει κανείς όταν βλέπει το περιστέρι που εκπαιδεύει όλο το χρόνο να επιστρέφει, πόσο μάλλον να βγαίνει πρωταθλητής. Την ώρα του αγώνα μπαίνεις και εσύ ο ίδιος στη διαδικασία του ταξιδιού», καταλήγει ο κ. Ασλιχανίδης.
Περισσότερες φωτο εδώ: http://e-photopress.blogspot.gr/

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.