Από την Ιντερπόλ στο… παγκόσμιο πρωτάθλημα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΒΙΝΤΕΟ) - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Από την Ιντερπόλ στο… παγκόσμιο πρωτάθλημα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΒΙΝΤΕΟ)

Σκύλοι… φύλακες στη 9η Zootechnia που αποκαλύπτουν μέχρι 2 τόνους ναρκωτικών... φωτορεπορτάζ Σ. Αυγητίδης

k 9

 

Της Έλενας Καραβασίλη- Φωτορεπορτάζ/ΒΙΝΤΕΟ Σάββας Αυγητίδης

Από την Καβάλα βρέθηκε στη θέση υπαστυνόμου Β΄ ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εκτός των άλλων, ίδρυσε και ήταν προϊστάμενος τα πρώτα 15 χρόνια της λειτουργίας της, στην ομάδα σκύλων της ελληνικής αστυνομίας. Ο λόγος για τον Βασίλη Βεράνη, που από το 1986 μέχρι σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων. «Στη δεκαετία του ’80, με την έξαρση της τρομοκρατίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω στο εξωτερικό και να γίνω εκπαιδευτής στο πλαίσιο της δουλειάς μου. Ήμουν προϊστάμενος μονάδος σκύλων της αστυνομίας στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Ξεκίνησα με την εκπαίδευση σκύλων και εκπαιδευτών αντίστοιχα, για την ανεύρεση εκρηκτικών, ναρκωτικών και για περιπολίες».

foto3

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βεράνης, για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος στην ανεύρεση ναρκωτικών, χρειάζεται περίπου τρεις μήνες. «Πρέπει το σκυλί να έχει εξερευνητική συμπεριφορά, να μη φοβάται, να έχει θηρευτικό ένστικτο και να είναι ήρεμος. Το 1996 ο κ. Βεράνης και η ομάδα εκπαιδευτών του, κέρδισαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα αστυνομικών υπηρεσιών στη Σλοβακία. «Μετείχα στο mondioring, όπου κατέκτησα την 5η θέση, ενώ το τελευταίο επίτευγμα, μέσα στο 2014, είναι η διάκριση δύο εκπαιδευτών μου, στη Σουηδία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατακτώντας τη 16η και 69η θέση.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεράνης, «έκανα  όλο το πρόγραμμα λιμενικού- εκπαίδευση σκύλων και εκπαιδευτών-για τους ολυμπιακούς αγώνες με σύμβαση μέχρι το 2009. Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός του λιμενικού τίμησε σαν καλύτερο σκυλί, ένα από τη φουρνιά του 2009, που από τότε μέχρι σήμερα συνολικά έχει εντοπίσει, περισσότερους από δύο τόνους ναρκωτικών σε διάφορους ελέγχους στην Ηγουμενίτσα, που είναι κόμβος μεταφοράς ναρκωτικών», υπογραμμίζει. Όπως λέει ο κ. Βεράνης στο karfitsa.gr, ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο όταν κλήθηκε ονομαστικά από την Interpol (Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας) για να μιλήσει για θέματα σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών, ως ο καλύτερος που υπάρχει στον κόσμο σε τέτοια ζητήματα.

 

Το 2004 αποστρατεύθηκε με αίτησή του, με σκοπό να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην εκτροφή- εκπαίδευση σκύλων ανοίγοντας το δικό του εκπαιδευτικό κέντρο στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης. Τα άτομα που έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος, έχουν λάβει αρκετές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εργασίας FCI, με τελευταίο επίτευγμα την κατάκτηση των πρώτων θέσεων στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες του πρωταθλήματος που διοργανώθηκε στην Τουρκία.

k9-2

Ο Μάρκος Πελιτάρης, είναι 23 χρόνων και ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων εδώ και δύο χρόνια, ενώ παράλληλα είναι φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης. «Με κέρδισαν τα σκυλιά. Πρόσφατα στο πρωτάθλημα IPO κατέλαβα την 16 θέση ανάμεσα σε 37 χώρες, που είναι μία πάρα πολύ καλή διάκριση», καταλήγει.

foto2

Η Ιόλη Γεωργούλη, είναι 27 ετών απόφοιτος της Γαλλικής φιλολογίας. Όμως όπως φαίνεται την κέρδισε η εκπαίδευση σκύλων, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία πέντε χρόνια. «Έχω συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες, με τελευταία συμμετοχή το Πρωτάθλημα στη Σουηδία όπου πήγαμε ως Εθνική ομάδα και ήμασταν οι μόνοι από την Ελλάδα στο αγώνισμα «IPO» (ιχνηλασία, υπακοή και προστασία) όπου κατέλαβα με τραυματισμένο σκυλί, την 69η θέση ανάμεσα σε 125».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ