, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από την κόλαση της Μόριας στις σκηνές της Νέας Καβάλας

Έχοντας στα μάτια ζωγραφισμένα την αγωνία για την επόμενη μέρα και με μία κρυφή ικανοποίηση ότι άφησαν πίσω τους για πάντα την κόλαση της Μόριας στη Λέσβο, περισσότεροι από 1400 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας και του Κατσικά Ιωαννίνων. Η μετακίνηση του μεγάλου αριθμού των προσφύγων ήρθε ως ανάγκη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια, μετά την ξαφνική αύξηση των ροών στο Αιγαίο, όμως από την άλλη όμως τίθεται και πάλι επιτακτικά το ερώτημα, τι συμβαίνει με το προσφυγικό.
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
Φωτογραφίες: Θανάσης Ελμάζης
Η μετακίνηση των 1.000 προσφύγων στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Ειδομένης, προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ήδη στο κέντρο φιλοξενίας της περιοχής μένουν εδώ και καιρό άλλοι τόσοι πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και πολλούς Κούρδοι από την ίδια περιοχή. «Δεν είναι η αντίδραση για την παρουσία των προσφύγων, δεν είναι πρόβλημα αυτό. Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μία έκτακτη ανάγκη, όμως κι εμείς ζητούμε να ενισχύσουν τις υποδομές. Το χωριό και το κέντρο φιλοξενίας δεν έχουν επάρκεια νερού, ενώ ζήτημα υπάρχει με την αποκομιδή των απορριμμάτων», τόνισε μιλώντας στην Karfitsa ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης. «Εμείς απλώς ζητάμε να ενισχυθούν οι υποδομές για να μην υπάρχουν προβλήματα», συμπλήρωσε ο δήμαρχος μεταφέροντας και την αγωνία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι φοβούνται μήπως μείνουν χωρίς νερό οι στάνες τους λόγω της αυξημένης κατανάλωσης.
Από την άλλη ο προβληματισμός στην περιοχή επιτείνεται, καθώς ο νομός Κιλκίς, όπως έλεγαν και οι τοπικοί παράγοντες, μετατράπηκε γρήγορα σε εύκολη λύση. «Εμείς ζητούμε  να μην ανατραπούν και οι πληθυσμιακές ισορροπίες. Έχουμε ήδη περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο πληθυσμός του δήμου μας είναι 28.500 θα φτάσουν το 10%, είναι ζήτημα», λέει με νόημα ο δήμαρχος Παιονίας.
Βέβαια, η υπόσχεση και μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από τις αρχές μεταναστευτικής πολιτικής, είναι πως η λύση με τους 1.000 πρόσφυγες που έφτασαν από τη Μόρια και εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες σκηνές θα είναι προσωρινή. Στους τοπικούς φορείς μεταφέρθηκε ότι η παραμονή θα περιοριστεί σε είκοσι ημέρες και ότι ήδη είναι σχεδόν έτοιμο κέντρο φιλοξενίας στο νομό Καβάλας. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για εγκαταστάσεις σε παλιό στρατόπεδο, που δεν είναι γνωστό με ποιόν χαρακτήρα θα λειτουργήσουν, εάν δηλαδή θα εγκαινιαστεί νέο κέντρο φιλοξενίας ή θα πρόκειται για μία προσωρινή ή άλλη εγκατάσταση. «Και οι  προηγούμενοι μας είχαν πει πως η Νέα Καβάλα θα έκλεινε σε τρεις μήνες, ακόμη περιμένουμε…», απάντησε κάτοικος της περιοχής.
Με τους σάκους στους ώμους
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης έφτασαν δύο πλοία, μεταφέροντας τους πλέον 1420 πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν. Σαν αγωγιάτες οι άντρες μετέφεραν στους ώμους τους τεράστιους μπόγους τυλιγμένους με μαύρες σακούλες σκουπιδιών, αλλά και τα τσουβάλια, με τα λίγα υπάρχοντά τους. Από δίπλα σχεδόν τρέχοντας μωρά παιδιά προσπαθούσαν να ακολουθήσουν το γρήγορο βήμα των μανάδων που τα κρατούσαν από τα χέρια.
«Στη Μόρια δεν έχει τίποτε καλό», λέει με νόημα ο 32χρονος Φαρούκ. Κατάγεται από την Καμπούλ και τους τελευταίους οκτώ μήνες ζούσε στη Μόρια, στον καταυλισμό – κόλαση. Θυμάται όσα πέρασε για να φτάσει στην Ελλάδα. «Προσπάθησα με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά μας έξι φορές», εξιστορεί στην Karfitsa. «Τρεις φορές η βάρκα μας βούλιαξε, ευτυχώς αμέσως, άλλες δύο συνέβησαν διάφορα και την έκτη φτάσαμε». Όπως είπε χρειάστηκε να δώσει σε διακινητές στην Τουρκία 2.000 δολάρια για τον ίδιο και τη σύζυγό του, προκειμένου να ανέβουν στη βάρκα για τη Λέσβο. Στο πρόσωπό του ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο που έφυγε από εκεί, όμως έχει ακόμη  μία αμφιβολία. «Δεν ξέρω», απαντάει όταν τον ρωτούν εάν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. «Εδώ υπάρχει πρόβλημα», συμπληρώνει. Λίγο πιο μακριά ο 24χρονος Αμπντούλ, επίσης από το Αφγανιστάν, που πέρασε εννιά μήνες στη Μόρια, μαζί με τους γονείς και τα δύο αδέρφια του. «Στη Μόρια κάθε μέρα είχαμε επεισόδια. Για το φαγητό, για το νερό, για οτιδήποτε. Δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση. Δεν είχε τίποτε εκεί», είπε στην Karfitsa και έδειχνε να είναι ικανοποιημένος για τη μεταφορά στη νέα Καβάλα. «Θα πάμε εκεί και θα δούμε», κατέληξε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.