, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απόφαση – γροθιά για κυκλώματα εκμετάλλευσης ηλικιωμένων 

Δικαστική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης βάζει «φραγμό» στη δράση κυκλωμάτων οικιακών βοηθών που υφαρπάζουν κινητές και ακίνητες περιουσίες ηλικιωμένων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Προσέχουν γέροντες τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους και εκτός των μισθών που έχουν συμφωνήσει και εισπράττουν, παραχωρούν στους εαυτούς τους με συμβολαιογραφικά έγγραφα τις περιουσίες των ηλικιωμένων. Μάλιστα οι ηλικιωμένοι παρ’ ότι εμφανίζονται να έχουν σώας τα φρένας και να αντιλαμβάνονται τα παραχωρητήρια, σπανίως υπογράφουν τα έγγραφα λόγω αδυναμίας και τα πιστοποιούν με… δαχτυλικό αποτύπωμα.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης παρά την πρωτόδικη απόφαση που έκρινε ότι η διαθήκη με την οποία είχαν παραχωρηθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία 82χρονης στην οικιακή βοηθό, αλβανικής καταγωγής, και στον σύζυγό της, είναι έγκυρη, ήρθε με απόφασή του που δημοσιεύτηκε πριν μικρό χρονικό διάστημα να την ακυρώσει. Έκρινε ότι η γυναίκα δεν ήταν σε θέση να αντιληφτεί όσα έγιναν και έτσι έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από το ζευγάρι, αφού προηγουμένως είχε απομονωθεί από τους συγγενείς της. «Ένεκα της ηλικίας και των παθήσεών της είχε στερηθεί του ελεύθερου προσδιορισμού της βούλησής της με λογικούς υπολογισμούς, ο οποίος κυριαρχούνταν από επιρροές τρίτων και ιδίως των εναγομένων, που με διάφορα μέσα και μεθοδεύσεις προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την περιουσία της (ακίνητα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ και σημαντικές τραπεζικές καταθέσεις)», σημειώνεται στο διατακτικό της απόφασης με την οποία η διαθήκη κρίνεται άκυρη.

«Η απόφαση δείχνει ότι οργανωμένα οι συγκεκριμένοι οικιακοί βοηθοί προσπάθησαν να καρπωθούν όλη την περιουσία της ηλικιωμένης. Την απομόνωσαν από τον κοινωνικό της περίγυρο και προσπάθησαν να πάρουν με κληρονομητήριο όλη της την ακίνητη περιουσία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς», ανέφερε μιλώντας στην Karfitsa η συνήγορος των νόμιμων κληρονόμων, δηλαδή των ανεψιών της ηλικιωμένης, Χριστίνα Σωτηράκογλου.  Εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα ανέψια είχαν απομονωθεί από τη γυναίκα και παρά τις προσπάθειές τους να την επισκεφτούν δεν τα κατάφεραν, αφού η οικιακή βοηθός δεν τους άνοιγε την πόρτα. Την ώρα εκείνη η 82χρονη, που έχασε τη ζωή της τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν καθηλωμένη, λόγω ενός ατυχήματος που υπέστη στο σπίτι της.

 

Το φαινόμενο των οικιακών βοηθών 

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση οικιακών βοηθών που χρησιμοποιώντας μέθοδο – καρμπόν επιχειρούν να αρπάξουν περιουσίες μοναχικών ηλικιωμένων που δεν έχουν στενούς συγγενείς, είτε βρίσκονται σε διάσταση μαζί τους, είτε οι τελευταίοι ενημερώνονται πως οι γέροντες δεν επιθυμούν να τους δουν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Στις Εισαγγελίες όλης της χώρας έχουν κατατεθεί πολλές μηνύσεις από θιγόμενους συγγενείς που είδαν περιουσίες να καταλήγουν στα χέρια άσχετων ανθρώπων, οι οποίοι απλώς βρέθηκαν στο πλευρό των γερόντων και μάλιστα έναντι αμοιβής.

Στην προκειμένη περίπτωση ήδη οι συγγενείς της 82χρονης έχουν στραφεί με μήνυση που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου και ειδικά εναντίον του ζευγαριού, δηλαδή της γυναίκας οικιακής βοηθού και του συζύγου της, ενώ διερευνάται και η σχέση των μαρτύρων όπως και των συμβολαιογράφων και των γιατρών που εμπλέκονται σε έκδοση βεβαιώσεων για την κατάσταση των ηλικιωμένων. «Κατά κόρον συναντάται το φαινόμενο, έρχονται πελάτες που μας ρωτούν για τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή παρουσιάζονται συνήθως αλλοδαποί οικιακοί βοηθοί οι οποίοι προκειμένου να γηροκομήσουν τους ηλικιωμένους ή ζητάνε μέρος της περιουσίας ή σταδιακά προσπαθούν να την υφαρπάξουν», σημείωσε η κυρία Σωτηράκογλου που χειρίστηκε την υπόθεση.

«Κατά τον χρόνο σύνταξης της ως άνω δημόσιας διαθήκης η διαθέτιδα έπασχε από χρόνιες και σοβαρές νοητικές και ψυχικές παθήσεις, ήτοι άνοια και μείζονα κατάθλιψη με συνοδούς ψυχωσικούς χαρακτήρες και παρουσία οπτικών και απτικών παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων», τονίζεται στη δικαστική απόφαση στην οποία μεταφέρεται η κατάσταση της γερόντισσας. Μάλιστα γίνεται αναφορά στην επιλογή να μην υπογράφει τα έγγραφα, όμως να θέτει το δακτυλικό της αποτύπωμα. «Η συμβολαιογράφος γνώριζε από πριν την αδυναμία υπογραφής  και ως εκ τούτου η ένορκη βεβαίωσή της ότι η ηλικιωμένη δήθεν  κρατούσε στο χέρι της το στυλό, αλλά αδυνατούσε να σχηματίσει την υπογραφή της στο χαρτί, κρίνεται αναληθής και αναξιόπιστη», αναφέρεται στην απόφαση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.