Αποποιούνται την αμερικανική υπηκοότητα για να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση - Karfitsa.gr
Διεθνή

Αποποιούνται την αμερικανική υπηκοότητα για να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση

amerikhΟλοένα και περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονται να αποποιηθούν την αμερικανική τους υπηκοότητα, λόγω ενός νέου φόρου που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Πρόκειται για τον «νόμο φορολόγησης λογαριασμών εξωτερικού» (Fatca) , ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2014 και απαιτεί από τράπεζες του εξωτερικού να ενημερώνουν τη φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS) για στοιχεία των λογαριασμών Αμερικανών ή εταιρειών που ανήκουν σε Αμερικανούς. Με λίγα λόγια, αν είσαι υπήκοος ΗΠΑ και ζεις στο εξωτερικό, θα πρέπει να πληρώσεις φόρους στο αμερικανικό κράτος.

Οι συμφωνίες για την ανταλλαγή των στοιχείων έχουν ήδη υπογραφεί με τραπεζικά ιδρύματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και άλλα κράτη. Οι εμπνευστές του μέτρου ευελπιστούν ότι έτσι θα γεμίσουν τα αμερικανικά ταμεία με 80 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από διαφεύγοντες φόρους.

Ως απάντηση, κάποιοι επιλύουν το ζήτημα ριζικά: αποποιούνται την υπηκόοτητά τους και πλέον δεν έχουν να αποδώσουν κανένα φόρο στο αμερικανικό κράτος, αφού δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, τους πρώτους έξι μήνες του 2013 από το αμερικανικό διαβατήριο παραιτήθηκαν 1.810 άτομα – μια εντυπωσιακή άνοδος από τον αριθμό των 228 Αμερικάνων που είχαν προβεί σε μια ανάλογη κίνηση το 2008.

«Ο τραπεζικός μου λογαριασμός θα κλείσει; Ο σύζυγος μου θα αναγκαστεί να αφαιρέσει το όνομά του από τους τραπεζικούς λογαριασμούς;», αναρωτιέται η Βικτόρια Φερόζ, μια Αμερικανίδα που διαμένει μόνιμα στη Γαλλία, έχοντας παντρευτεί έναν Γάλλο.

«Θα προτιμούσα να μην αποποιηθώ την υπηκοότητά μου, αφού οι γονείς μου διαμένουν στο Σιάτλ και θα ήθελα να μπορώ να πηγαίνω να τους βλέπω χωρίς πολλές διατυπώσεις», συμπληρώνει η 47χρονη Φερόζ, η οποία παραδέχεται πως γνωρίζει πολλούς συμπατριώτες της στη Γαλλία που σκέφτονται να «καταστρέψουν» το διαβατήριο τους, αλλά εκείνη δεν θέλει ακόμη να προβεί σε ένα τοσο δραστικό μέτρο.

«Δεν έχει να κάνει με τους φόρους που μας επιβάλλουν. Ίσα ισα, εδώ που μένω τώρα, πληρώνω περισσότερους φόρους σε σχέση με τις ΗΠΑ», συμπληρώνει η Μπρίτζετ (που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμο της) που διαμένει τα τελευταία 34 χρόνια σε μια σκανδιναβική χώρα κι αποποιήθηκε την αμερικανική της υπηκοότητα το 2011. Και εξηγεί: «Το έκανα επειδή ήταν ολοένα και πιο δύσκολο για μένα να ακολουθήσω και να πειθαρχήσω με τα νέα φορολογικά μέτρα. Όταν έμαθα πως ψηφίστηκε ο νέος νόμος [ο Fatca], τότε αναρωτήθηκα «θέλεις αλήθεια να περάσεις τα ίδια πράγματα;». Μου ήταν τοσο δύσκολο να συμπληρώσω τη φορολογική μου δήλωση, ώστε πλήρωνα σε λογιστές 1.500 ευρώ το χρόνο για να μου την κάνουν αυτοί. Καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορώ πλέον να διαμείνω μόνιμα στη χώρα όπου γεννήθηκα, αλλά μπορώ να επισκέπτομαι τις ΗΠΑ όποτε θέλω για διακοπές – κι αυτό μου αρκεί».

paraskhnio.gr

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ