Αποχαιρετώντας το τέρας της γραφειοκρατίας - Karfitsa.gr
Uncategorized

Αποχαιρετώντας το τέρας της γραφειοκρατίας

Είναι μνημονιακή επιταγή που επί του παρόντος δεν έχει προωθηθεί

grafiokratiaΕίναι μνημονιακή επιταγή που επί του παρόντος δεν έχει προωθηθεί, αλλά πάνω από όλα είναι μια αδήριτη ανάγκη την οποία υποσημειώνουν τόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες, όσο και οι ξένοι που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το γραφειοκρατικό σύστημα στη χώρα μας, πολυδαίδαλο και αναποτελεσματικό, μόνο φιλικό δεν είναι προς τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ξεκινήσουν έναν κύκλο εργασιών. Όπως αναφέρει το Vima.gr, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, «Τουλάχιστον 60 νομοθετήματα που αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα μπορούσαν αύριο το πρωί να καταργηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη».

Η μνημονιακή επιταγή ήταν να έχει ολοκληρωθεί το ξεσκαρτάρισμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, όμως, η επιτροπή που έχει αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο δύσκολα θα το ολοκληρώσει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με το Vima.gr, το ενδιαφέρον από πλευράς κυβέρνησης κινείται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι στην επιτροπή η οποία έχει σχηματιστεί συμμετέχει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, την αρμοδιότητα την έχει κρατήσει ο ίδιος ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας και την παρακολουθεί στενά δεδομένου ότι ο ίδιος είναι νομικός. Και μαζί με την επιχειρούμενη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών, είναι οι δύο βασικές του προτεραιότητες.

Εμπλέκονται 11 υπουργεία (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται ένδεκα υπουργεία (υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Τουρισμού και Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 66 νόμοι, 32 Προεδρικά Διατάγματα, 82 υπουργικές αποφάσεις και 31 εγκύκλιοι. Συνολικά 205 νομοθετήματα. Επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας, η οποία έχει συγκροτηθεί και ήδη εργάζεται, ως project manager έχει τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στεργίου και συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα συναρμόδια υπουργεία – γενικοί γραμματείς ή γενικοί διευθυντές.

Αρση εμποδίων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το τέλος του Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το «ξεσκαρτάρισμα» της νομοθεσίας, δηλαδή ποια νομοθετήματα πρόκειται να καταργηθούν και ποια να τροποποιηθούν, δηλαδή να απλοποιηθούν.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κατάργηση είναι και η πιο εύκολη διαδικασία, δεδομένου ότι για την τροποποίηση π.χ. των Προεδρικών Διαταγμάτων εμπλέκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παράλληλα θα γίνει και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Κι ως εκ τούτου καταληκτική ημερομηνία τοποθετείται το τέλος του Μαρτίου του 2015. Και αυτό διότι «θα επανεξετάσουμε τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων με βάση τον νέο νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας του κ. Κωστή Χατζηδάκη».

Οπως είναι γνωστό, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση μιας απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν απαιτείται καμία προϋπόθεση, αρκεί απλώς μία δήλωση αυτοσυμμόρφωσης του επιχειρηματία – σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ξεκινήσει μία δραστηριότητα που αφορά π.χ. την εστίαση δεν υπάρχει κανενός είδους αδειοδοτικό καθεστώς, απλώς ενημερώνεται ο επιχειρηματίας για το ποιο είναι το πλαίσιο.

«Σκοπεύουμε να αμφισβητήσουμε κάθε χαρτί που εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή θα εξετάσουμε ποια είναι η σκοπιμότητα ύπαρξής του. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα το καταργήσουμε, μπορεί να το τροποποιήσουμε» σημειώνει η ίδια πηγή.

toxrima.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ